Vuoden pelastaja Hämeessä on Jouko Lehtisalo - Elämänmeno - Nokian Uutiset

Jouko Lehtisalo tietää, mikä maistuu hälytystehtävän aikana: ”Keitto on minulla periaatteessa yhtä ja samaa, jos vain saan tarvikkeet”

Vapepan Vuoden pelastajaksi Hämeessä on nimitetty Jouko Lehtisalo, joka on järjestänyt parhaimmillaan ruoat 290 vapaaehtoiselle ja viranomaiselle.

Jouko Lehtisalo oli mukana elokuussa 2011, kun Tampereella etsittiin kadonnutta 15-vuotiasta tyttöä. Lehtisalo soisi, että viranomaiset käyttäisivät vapaaehtoisia apuna enemmänkin, sillä kokemuksen myötä osaaminen karttuu.

5.12.2020 21:09

Kun muistisairas vanhus katosi viime juhannuksena Kurussa, Jouko Lehtisalo tiesi, että häntä tarvitaan. Useita päiviä kestäneeseen etsintään osallistui viranomaisten lisäksi kymmeniä vapaaehtoisia, ja heidät kaikki piti ruokkia.

Nokian Harjuniityssä asuva Lehtisalo pakkasi soppakeittimet autoon ja lähti jälleen kerran matkaan.

– Aika monessa isommassa etsinnässä olen kyllä vääntänyt kuuman keiton. Keitto on minulla periaatteessa yhtä ja samaa, jos vain saan tarvikkeet eli savukaslerikeittoa, Lehtisalo kertoo.

Marraskuun lopussa vapaaehtoinen pelastuspalvelu Vapepa palkitsi Lehtisalon vuoden pelastajana Hämeessä.

– Ihan hienolta se tuntuu, että joku on ajatellut asiaa, sanoo Lehtisalo, joka on ollut mukana Vapepan toiminnassa 1980-luvun alkupuolelta asti.

Lahjavaatteita tarvitseville

Vapepan vapaaehtoiset toimivat apuna monissa tilanteissa, joissa viranomaisten kädet eivät riitä. Useimmiten heidät hälytetään paikalle etsimään kadonnutta. Vapaaehtoisia tarvitaan myös ensihuoltotehtävissä eli esimerkiksi silloin, kun iso joukko ihmisiä pitää yhtäkkiä evakuoida tulipalon tieltä.

Lehtisalo on toiminut muonittajana ja vapaaehtoisten johtajana lukuisissa suurissa operaatioissa. Keväällä ja kesällä 2015 hän oli mukana lajittelemassa vaatteita, joita kerättiin Suomeen saapuneille turvapaikanhakijoille.

– Olin paikalla noin 90 päivänä eli lähestulkoon aina, kun oli mahdollisuus. Jokunen kerta jäi välistä työasioiden takia. Puoli vuotta se ruljanssi kesti, Lehtisalo muistelee.

Jouko Lehtisalo opettaa vapaaehtoisen pelastuspalvelun viestikurssilla etenkin radiopuhelimen käyttöä. Radiopuhelin on hänen mukaansa edelleen ylivertainen viestintäväline tilanteissa, joissa tieto pitää saada nopeasti isolle joukolle ihmisiä.

Sukeltajat saivat sapuskaa

Mouhijärvellä syntynyt Lehtisalo on asunut Nokialla parikymmentä vuotta. Hän teki työuran telealalla ja tekee edelleen jonkin verran töitä oman yrityksensä lukuun, vaikka jäi eläkkeelle noin kymmenen vuotta sitten. Aikaa riittää myös vapaaehtoistyöhön, joka on iso osa elämää.

– Onkohan tämä äidinmaidossa tullut, kun äiti ja isoäiti työskentelivät lottina ja tekivät paljonkin vapaaehtoistyötä, Lehtisalo pohtii.

Muonitustehtävissä hän on enimmillään järjestänyt jopa 290 ruoka-annosta yhden päivän aikana. Viimeksi Lehtisalo järjesti muonat sukellusporukalle, joka etsi Ratinan suvantoon pudonnutta ihmistä marraskuussa.

– Minun tehtäväni oli hommata heille sapuskaa, ja vein sitten suvannon rantaan voileipiä, Lehtisalo kertoo.

Kahvinkeitin valmiina autossa

Yksi mieleen jääneistä muonitustehtävistä oli maaliskuussa 2018, kun Tampereen Tuomiokirkonkadulla syttyi kerrostalopalo. Poliisi pyysi vapaaehtoisia muonittamaan paikalla työskenteleviä viranomaisia.

– Palokunta pystytti Rautatienkadulle ilmakaariteltan, jossa ruokin sitten väkeä. Poliiseja kävi nelisenkymmentä syömässä voileipiä ja kahvia, ja lisäksi ehkä 10 palokuntalaista ja ensihoitoryhmä.

Lehtisalo kertoo, että hänellä on aina autoon pakattuna valmiiksi kahvin- ja vedenkeitin sekä kupit.

– Ei tarvitse kuin hakea kaupasta pullat, leivät ja päälliset. Jos nyt tulee hälytys, ensimmäiset kahvit ovat tippuneet tunnin päästä.

Myös yöaikaan tositoimissa

Hälytystehtäviä Lehtisalolle on tullut parhaimmillaan kolmisenkymmentä vuodessa. Hän toimii myös valmiuspäivystäjänä eli ottaa vastaan hälytyksiä ja välittää niitä hälytysryhmissä toimiville vapaaehtoisille.

Yleensä hälytykset tulevat päiväaikaan, mutta myös ”yöllä on juostu”.

– Kerran olin täydessä unessa, kun poliisi soitti puolen yön jälkeen ja pyysi saada Sastamalaan neljä kadonneen etsimiseen koulutettua koiraa. Piti tarkistaa yhden omakotitalon ympäristö, kun isäntä oli hukassa, Lehtisalo kertoo.

Vielä on intoa jäljellä

Hälytystehtävien välissä vapaaehtoiset kouluttautuvat tuleviin koitoksiin. Lehtisalo vetää vapaaehtoisen pelastuspalvelun peruskursseja sekä viestikursseja ja toimii apukouluttajana etsintäkursseilla.

74-vuotiaana hän ei ole ollenkaan valmis lopettamaan.

– Niin kauan teen, kun pystyn, ja kovalla innolla yritän saada asioita hoidettua. Uskon, että kun olen kirkkomaalla, lopetan.

Luitko jo nämä?

Mainokset