Ainutlaatuisissa arkistokuvissa näyttäytyy Nokian tehtaiden arki - tunnistatko kuvista henkilöt tai hetket? - Elämänmeno - Nokian Uutiset

Ainutlaatuisissa arkistokuvissa näyttäytyy Nokian tehtaiden arki - tunnistatko kuvista henkilöt tai hetket?

Pääsimme Sanoman uutisarkistoon ja löysimme helmiä nokialaisesta tehdashistoriasta. Muistatko näitä hetkiä kumin tai paperin parista? Oletko ehkä kuvissa itse?

Oy Nokia Ab:n lähes valmiita kondensaattoreita matkalla Kanadaan.­

21.11.2020 13:30

Työtä on tehty Nokialla aina ja sitkeästi. Kaivoimme Helsingin Sanomien digitaalisesta arkistosta poikkeuksellisia uutiskuvia tehden arjesta Nokialta.

Rakkaalla Nokian paperitehtaalla on ollut monta nimeä. Vaikka sen omistaja on vaihtunut parin viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana tiuhaan tahtiin, ensin suomalaisista amerikkalaisiin isäntiin ja sittemmin ruotsalaisiin, käytännössä muutos on näkynyt enimmäkseen vain tehtaan katolla ja virallisissa papereissa.

Nokialla on tehty paperia yli 150 vuotta.

Paperitehtaan alkulähteillä on ollut puuhiomo. Puuhiomoon lisättiin paperitehdas 1880 ja kuutisen vuotta myöhemmin sitä seurasi Suomen toinen sulfiittiselluloosatehdas. Näin Nokian tehdastumista kuvataan Pirkanmaan teollisuushistoriaa summaavassa Akseli-verkkopalvelussa.

”Vuosisadan vaihteessa tehdasalueelle alettiin rakentaa omaa voimalaitosta, joka osaltaan houkutteli paikkakunnalle mm. Suomen Gummitehdas Oy:n. Tuolloin yhtiö valmisti pääasiassa puuhioketta, selluloosaa, pahvia ja paperia. 15 vuodessa tehdas kasvoi niin merkittäväksi paperin tuottajaksi, että puhuttiin Nokian kasvavan kuin hyvän emännän taikinan.

1966 toteutettiin suuri Nokia-fuusio, jossa myös kaikki Nokialla toimineet paperi- ja kumiteollisuuslaitokset yhdistettiin Nokia-nimen alle. Vuonna 1985 lopetettiin sellunkeitto ja perustettiin siistauslaitos. 1987 - 1992 yhtiö valmisti myös kattaustarvikkeisiin kuuluvia kynttilöitä.

1989 Nokian tuotantolaitoksia yhtiöitettiin, ja paperitehtaan nimeksi tuli Nokian Paperi Oy. Nykyisin paperitehdas on osa maailman suurinta paperialan yritystä, nimeltään Georgia-Pacific Finland Oy ja erikoistunut juuri pehmopaperituotantoon.”

Nokian kreppijalostus.­

Kumia ja kunniaa

Suomen Gummitehdas Osakeyhtiö oli toimi vuosina 1898–1966. Tehdas valmisti erilaisia kumituotteita, kuten jalkineita, autonrenkaita, letkuja, mattoja ja lelujakin.

Yhtiön tytäryhtiöt Suomen Kaapelitehdas ja Nokia Ab, jotka sen toimitusjohtaja ja pääomistaja Eduard Polón oli hankkinut, fuusioitiin vuonna 1966-1967 osaksi Nokia-konsernia.

Nokia luopui kumiteollisuudesta 1980–90 -luvuilla, minkä jälkeen Suomen Kumitehtaan aloittamaa valmistustoimintaa jatkoivat Nokian Jalkineet Oy, Nokian Renkaat Oyj ja Teknikum Oy.

Poimimme ainutlaatuisista arkistokuvista julki muutaman tehtaiden arjesta Nokialla kertovan uutiskuvan menneiltä vuosikymmeniltä kumin ja paperin parista. Tunnistatko henkilöt?

Nokian kumitehdas työntekijöiltä vuodelta 1981.­

Nokia Nokian rengastehdas Mervi Mäkeläinen lopputarkastaa Nollaysiä. ­

Nokian saapastehdas 1994.­

Lähteet: http://www.akseli.tampere.fi/nokia/virta/ptehdas.htm, HS/Sanomatalo

Luitko jo nämä?

Mainokset