Gynekologi vähätteli aikoinaan Anun kipuja, jotka aiheutuivat endometrioosista: "Ihan normaalia, että ulosteen mukana tulee verta" - Elämänmeno - Nokian Uutiset

Gynekologi vähätteli aikoinaan Anun kipuja, jotka aiheutuivat endometrioosista: "Ihan normaalia, että ulosteen mukana tulee verta"

–Olen onnellinen, että vaikeuksista huolimatta onnistuin saamaan lapsen. Kaikki endometrioosipotilaat eivät ole yhtä onnekkaita, vaan moni jää lapsettomaksi, Anu Huhtala sanoo.

18.6.2018 16:00

Anu Huhtala muistaa vielä 49-vuotiaanakin sen kovan kivun, jonka endometrioosi aiheutti hänelle jo nuorena. Kuukautisten aikana teki mieli vain käpertyä sikiöasentoon.

–Kuukautiseni alkoivat 12-vuotiaana. 17–18-vuotiaana kärsin jo niin kovista kivuista, että minut lähetettiin ammattikoulusta kesken päivän ambulanssilla sairaalaan, Huhtala kertoo.

–Avuksi sain vain särkylääkettä, jota kuluikin paljon. Siihen aikaan 1980-luvulla ei endometrioosista tiedetty vielä niin paljon kuin nyt.

–Välillä tuntui, että lääkärit pitivät minua vain luulosairaana. Kerran naisgynekologi tokaisi minulle, että on ihan normaalia, että ulosteen mukana tulee verta. Vaivojen vähättely tuntui tyrmistyttävältä.

Tähystyksiä ja leikkauksia

Syy kipuihin alkoi selvitä, kun Anu vähän yli 20-vuotiaana alkoi suunnitella poikaystävänsä kanssa perheenlisäystä. Hän ei tullut raskaaksi.

–Sitten tutkimuksissa löytyi munasarjasta kysta, joka piti poistaa tähystyksellä. Lopulta pitikin tehdä avoleikkaus ja poistamaan endometrioosin tuhoama munasarja.

–Myös suolta jouduttiin operoimaan, koska endometrioosi tukki sitäkin.

Anu Huhtala kävi tähystyksissä ja leikkauksissa Naistenklinikalla Helsingissä tuolloin niin monta kertaa, että hän alkoi jo vitsailla, että kanta-asiakaskortti sairaalaan voisi olla tarpeen.

Keinohedelmöitys onnistui

Raskaus sai lopulta alun koeputkihedelmöityksellä. Anu sai pojan 30-vuotiaana vuonna 1999.

–Olen onnellinen, että vaikeuksista huolimatta onnistuin saamaan lapsen. Kaikki endometrioosipotilaat eivät ole yhtä onnekkaita, vaan moni jää lapsettomaksi.

–Kohtuni jouduttiin poistamaan synnytyksen jälkeen, mikä ei johtunut ehdometrioosista. Tosin se toimenpide olisi ehkä jouduttu tekemään myöhemmin endometrioosin takia.

Leikkauksen jälkeen Anulle vakuutettiin, ettei endometrioosia enää tule.

Lopulta kivut katosivat

Jo kolmen kuukauden kuluttua synnytyksestä löytyi kuitenkin uusi endometrioosikysta. Toinenkin munasarja jouduttiin poistamaan.

–Sen jälkeen kipuni katosivat. Olin lähes 35-vuotias ja kärsinyt kuukautiskivuista enemmän tai vähemmän lähes parikymmentä vuotta, Anu Huhtala sanoo.

–Jouduin käyttämään vuosikausia vahvoja särkylääkkeitä. Lomamatkoillekin lääkkeet piti olla aina mukaan.

Kipuvuosina Anu Huhtala jätti ruokavaliostaan pois kaikki maitotuotteet, sillä hän huomasi niiden vain pahentavan oireita.

–En tiedä, onko asiaa tutkittu, mutta minun kipujani maitotuotteista luopuminen ainakin helpotti hieman.

Endometrioosi

- Endometrioosin suomenkielinen nimi on kohdun limakalvon sirottumatauti.

- Endometrioosi on yleinen sairaus, jota esiintyy ehkä noin 10 prosentilla naisista.

- Tavallisin vaiva on alavatsakipu, joka saattaa alkaa jo useampi päivä ennen kuukautisia voimistuen vuodon aikana. Myös ulostamis- ja/tai virtsaamiskipua voi esiintyä, samoin yhdyntäkipua.

- Varmuudella endometrioosi ja sen laajuus voidaan arvioida vatsaontelon tähystysleikkauksessa.

- Lisää tietoa www.endometrioosiyhdistys.fi

Lähde Terveyskirjasto

Luitko jo nämä?

Mainokset