Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Blogit Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Eurovaalikone

Omenasosetta uunissa

Tämä vuosi on ollut erittäin hyvä omenavuosi ja ne, joilla ei omia omppupuita ole, ovat saaneet osansa toisten sadosta. Itsekin sain käydä hakemassa hyviä omenoita Siunaukselasta. Kiitoksia sinne! Viime viikonloppuna kuulin, että omenahilloa voi valmistaa myös uunissa ja siitäkös sain vapaapäivälleni tänään tekemistä. Googletin ja sieltä sain vinkkiä lisää. Ja ei kun tuumasta toimeen! Pesin omput, jätin kuoret, poistin vain siemenkodat, palottelin pataan ja lisäsin ohjeen mukaisesti sinne vähän vettä, sitruunamehua, neilikkaa, kanelia, inkivääriä ja laitin padan 150 asteiseen uuniin 1,5 tunniksi. Ihana tuoksu tulvi uunista! Sitten sekoitin padan sisältöä ja laitin  vielä 1,5 tunniksi uuniin. Sen jälkeen soseutin sauvasekoittimella pehmenneet omenat ja purkitin karamellisoituneen, toffeenmakuisen soseen purkkeihin. Varsinaista slow foodia ! Herkullisen hillon/soseen salaisuus onkin sen valmistustavassa, sillä se valmistuu hitaasti hauduttaen. Tekijältä se vaatii vähän kärsivällisyyttä ja aikaa. Tunnetuin slow food-ruoka on nyhtöpossu eli pulled pork , ehkä myös nyhtölammas eli pulled lamb. Mutta minulle ainakin tämä omenaherkku oli jotain uutta. En arvannut, että omenat menevät ns. kasaan niin paljon. Samalla kerralla olisi voinut laittaa isommankin erän uuniin. Kattilassakin soseen voi tehdä. Super foodin siitä tekee se, että soseeseen  ei käytetä lainkaan sokeria! Sen makea maku tulee nimenomaan hauduttamisesta. Minusta on hieno ele, kun monet omakotitaloasujat ja omenapuiden omistajat laittavat  porttinsa pieleen ja tien varteen ämpärin tai krin, josta ohikulkija voi ottaa. Se kertoo paitsi vieraanvaraisuudesta niin myös yhteisöllisyyden vaalimisesta. Kiitos teille siitä, kun niin teette! Suosittelen muuten sosetta ja sen tekemistä! Lopputulos oli kauniin ruskeaa ja oli hyvää juustoleivän päällä  ja varmasti myös puuron päällä, jogurtin seassa tai pullaviipaleen päällä 🙂