Ladataan
Uutiset Vaalit Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Blogit Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Tulospalvelu

Pasha on pääsiäispöydän helppo jälkiruokaherkku

Pashan valmistaminen liittyy erityisesti Venäjän ja Raja-Karjalan ortodoksien pääsiäisperinteeseen. Vaikka Seija Jatkosen vanhempien ja isovanhempien juuret ovat Valkjärvellä Karjalassa, ei pashan teko kuulunut Jatkosen lapsuudenkodin tapoihin. –  Ilmeisesti Valkjärvellä ei pashaa valmistettu, vaikka toki kylien ja talojenkin välillä oli eroja. Meillä joka tapauksessa rahka – tai jamakka, kuten sitä kutsuttiin – syötiin rahkana, Jatkonen kertoo. Työ pitopalveluyrittäjänä on sittemmin tuonut myös karjalaisen ruokakulttuurin hyvinkin lähelle. Nykyisin karjalaiset reseptit toimivat Jatkoselle lähinnä inspiraation lähteenä. Aivan sellaisenaan hän ei niitä yleensä käytä, vaan muokkaa ohjeet tähän päivään sopiviksi. Muuntaminen onkin varsin helppoa, sillä vanhat ohjeet ovat yleensä pelkistettyjä, eikä makuja ole peitetty ripauksella sitä tai hippusella tätä. Myös pashasta Jatkosella on oma reseptinsä. Sen pohjana on Muolaan Kyyrölässä käytetty pasha-ohje, jota hän maustoi mieleisekseen Valamon luostarin pasha-ohjeesta löytyneillä osasilla. Tarjolla ollut viipurilainen pasha -ohje jäi sen sijaan hyödyntämättä. Sen mukaisesti osa aineksista pitäisi kuumentaa, mutta Jatkosen mielestä hyvä pasha syntyy ilman sitäkin. Katso tästä Seijan ohje pashan valmistukseen.