Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Vuoden kotileipuri tulee perjantaina Nokialle - Yleisin hänelle esitetty kysymys on se, miksi kakku lässähtää

Koko Suomi leipoo-ohjelman viime kauden voittaja Riitta Wuorio-Bäck on kiireinen nainen. Ohjelman nauhoitusten jälkeen on tapahtunut paljon. Ohjelman kuvausten jälkeen hän alkoi tehdä tilauksesta kakkuja, ja etsi samalla itselleen kotikaupungistaan Kemiöstä sopivaa kahvilaa. Hän perusti kahvilansa Cake My Way:n samoihin aikoihin, kun televisiossa esitettiin ohjelman finaalijaksoa. – Sen jälkeen olenkin tehnyt yötä päivää töitä leipomossa, Wuorio-Bäck naurahtaa. Kahvio sai lentävän lähdön hänen voittonsa myötä. – Meille on tullut esimerkiksi pariskunta, joka oli ajellut Rovaniemeltä Kemiöön tullakseen minun kahviooni, Wuorio-Bäck ihmettelee. ”Ensimmäinen tehtävä oli painajainen” Wuorio-Bäck on tullut tunnetuksi erityisesti näyttävistä kakuistaan. Omassa leipomossaan tosin vitriinissä on lähinnä muuta kuin kakkuja. – Meillä on paljon nostalgialeivonnaisia, kuten toscakakkua ja tiikerikakkua. Sellaista, mitä ihmiset tykkäävät kahvin kanssa nautiskella. Mutta kyllä yksi kakkukin pitää aina olla esillä, Wuorio-Bäck linjaa. Se, että Wuorio-Bäck leipoo nyt päivittäin toscakakkuja omaan kahvilaan, voi olla ohjelmaa seuranneille yllätys. Ohjelmassa nimittäin Wuorio-Bäck epäonnistui ensimmäisessä teknisessä tehtävässä, mikä oli toscakakun leipominen. – Se ensimmäinen tehtävä oli aika painajainen, Wuorio-Bäck nauraa. Onneksi ohjelmaan osallistumisesta jäi kokonaisuutena enemmän positiivisia muistoja. –  Kanssakilpailijoista tuli ihania kavereita, loppuelämän ystäviä, Wuorio-Bäck kertoo. Wuorio-Bäck innostui leipomisesta toden teolla vuonna 2015 Youtube-videoita katselemalla. – Nautin siitä, kun saan tehdä käsillä kaunista, Wuorio-Bäck sanoo. Inspiraatiota kakkuihin hän saa erityisesti Youtubesta ja Instagramista. –  Seuraan paljon ruotsalaisia leipureita ja kakkutaitureita. Ja lisäksi luen paljon leivontalehtiä, nainen kuvailee. ”Leivon omalla tavallani” Wuorio-Bäck ei ole oman yrityksensä vuoksi päässyt esiintymään yleisötapahtumissa, mutta nyt tiedossa on pipareiden koristelua ja leivontavinkkien antamista Hurrikaani-liikkeiden myymälöissä Nokialla, Ylöjärvellä ja Forssassa. Oma kahvila on tämän vuoksi kaksi päivää kiinni. Leivontavinkkejä häneltä on kyllä kyselty myös kahvion kassalla. Wuorio-Bäckin mukaan yleisin hänelle esitetty kysymys on se, miksi kakkupohja lässähtää. – Yleisin syy on se, että on käyty paistumisen aikana avaamassa uuninluukkua. Tai sitten on laitettu liian vähän jauhoja. Tai jos on laitettu leivinjauhoa kakkuun, kakku nousee komeasti uunissa ja sitten lässähtää, itse olen sitä mieltä ettei leivinjauhoa tarvita ollenkaan, Wuorio-Bäck sanoo. Hän tosin myöntää, että itseoppineena leipurina hänen tapansa tehdä eivät välttämättä ole virallisesti oikeita, mutta hänen itsensä hyväksi kokemia. – Siitä tulee myös yritykseni nimi, Cake my way. Leivon omalla tavallani, Wuorio-Bäck kuvailee. ”Suklaa kuuluu elämääni” Joululeivoinnaissa Wuorio-Bäckillä on kaksi suosikkia ylitse muiden: piparkakkumausteella maustettu suklaakakku ja Baileyskakku. – Suklaa vaan kuuluu minun elämääni, Wuorio-Bäck nauraa. Hurrikaanissa Wuorio-Bäck antaa leivontavinkkejä ja koristelee samalla piparkakkuja. Piparkakkujen koristelu kuuluu naisen jouluperinteisiin. – On ihana rauhoittua, laittaa hyvää musiikkia ja koristella ajan kanssa piparkakkuja. Hosuminen ei siihen kuulu, se on tarkkaa hommaa, Wuorio-Bäck nauraa. Tarkassa koristelussa yhden piparin koristeluun voi mennä helposti puoli tuntia. Koristelussa hän luottaa klassiseen. – Mun mielestä piparin kuorrutteen pitää olla valkoista. Myös hopea sopii hyvin koristeisiin. Mutta värikkäät koristeet ovat liian sirkusmaisia makuuni, Wuorio-Bäck sanoo. Mukana myös tällä kaudella Koko Suomi leipoo -ohjelman uusi, viides kausi alkoi tällä viikolla. Wuorio-Bäck seuraa ohjelmaa edelleen. – Totta kai, se on koko viikon kohokohta! Nainen odottaa erityisesti taidonnäytetehtäviä, joissa hänen mukaansa parhaiten näkyy kilpailijoiden osaaminen. Wuorio-Bäck ja sarjan muiden kausien voittajat ovat mukana myös sarjan joulujaksossa, joka esitetään 16. joulukuuta. Paluu ohjelman lavasteisiin oli tunteikas. – Kyllä tuli oikein tippa silmään, se oli niin ihana kesä kun ohjelmaa kuvattiin.