Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Miten syntyy se maailman paras karjalanpiirakka? – Leipojille järjestetään nyt tunnin mittaisia pikaopastuksia

Alkuun arvoitus: Mikä on se, joka kelpaa herran ja narrin ruoka- ja kahvipöytään? Alun perin sitä on valmistettu ohrapuurosta. Nykyään apuna voi käyttää vaikkapa pastakonetta. No sehän on tietysti perinneherkku karjalanpiirakka munavoilla tai ilman. Saa niitä toki jonkinmoisia kaupastakin, mutta koskaan ne eivät maistu yhtä hyvältä kuin maistuivat ne oman äidin tai mummon tekemät. Piirakanteosta järjestetään lyhyt opetus Nokialaisilla on ensi keskiviikkona hyvä tilaisuus päästä itse opettelemaan kuuluisan perinneruuan tekemistä. Nokian Karjala-Seura järjestää yhdessä SPR Nokian kanssa tunnin mittaisia opastuksia, joissa piirakat tehdään itse ruistaikinan teosta rypytykseen ja paistoon. Opettajina on kolme karjalaisnaista, joilla on kokemusta piirakanteosta yhteensä noin 200 vuoden verran. Kahdeksankymppiset Maija-Liisa Jokisalo ja Aini Nikula ovat jakaneet piirakkaoppejaan 1990-luvulta lähtien, Arja Rönndahl on taas nuoremman polven piirakkataituri. – Karjalanpiirakkakursseja kysytään meiltä jatkuvasti. Haluamme viedä oppia eteenpäin lapsille ja nuorille ja myös vanhemmille, Nokian Karjala-Seuran puheenjohtaja Henry Rönndahl sanoo. SPR Nokian toiminnanjohtaja Satu Luoto on hyvä esimerkki niistä keski-ikäisistä, jotka ovat hiljalleen alkaneet kiinnostua juuristaan. Hänkin muistaa ne mummonsa tekemät maailman parhaat piirakat. – Haluan säilyttää tuon taidon, mutta enää ei ole ketään, keltä kysyä. Voin samalla välittää taidon omille lapsilleni. Piirakanteossa on omat niksinsä, kuten se kuuluisa rypytys tai taikinan kaulitseminen eli kakkaran ajeleminen riittävän ohueksi. Jotta taikinan saa ohueksi, siinä pitää olla sitkoa. – Se vaatii ruissihtijauhoja, ja taikinaa pitää vaivata moneen kertaan, Aini Nikula neuvoo. Opastus vaatii ilmoittautumisen Tunnin mittaiset opastukset järjestetään keskiviikkona 17. huhtikuuta kello 12, 13, 14, 15 ja 16 SPR:n Kotipesässä (Pirkkalaistori 1, 2. kerros). Opastukseen ilmoittaudutaan etukäteen tekstiviestillä arkipäivisin kello 10–16 numeroon 050 3110 911. Leipojat saavat omat piirakkansa mukaan tarvikekuluilla.