Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Superterveellinen naposteltava katoaa lautaselta hetkessä – kokeile Nallen tomaattisipsi-reseptiä!

Tekisikö mieli napostella jotain, mutta kuitenkin terveellisesti? Kokeile siuntiolaisen Nalle Karhusen tomaattisipsi-reseptiä, johon tulee yksinkertaisimmillaan vain tomaattia. – Ihmiset ovat innostuneet näistä. Nythän haetaan nimenomaan terveellisiä vaihtoehtoja naposteluun. Minun mielestäni mausteita ei tarvita, koska kun tomaatti kuivuu, sen maku tulee intensiivisemmäksi. Tomaatin oma maku ja makeus riittävät hyvin, Nalle toteaa sipsireseptistä, jonka bongasi alunperin seitsemisen vuotta sitten Englannissa. Tomaattisipsit kannattaa valmistaa Nallen mukaan nimenomaan kypsistä tomaateista. – Raaoista tomaateista ei tule kauhean hyviä sipsejä. Kannattaa valita tomaatti, joka on täysin punainen, eikä kauhean löysä. Löysyyskään ei välttämättä haittaa, kunhan tomaatti ei ole muuten pilaantunut, Nalle vinkkaa. Kun Nalle on tarjonnut tuttavilleen tomaattisipsejä, osa on ihmetellyt, että onko sipsit todella valmistettu oikeista tomaateista ja voiko tomaatteja myös kuivata. – Kyllähän melkein mitä vain kasviksia voi kuivata: sieniä, yrttejä, tomaattia, retiisejä, naurista, lanttua – mitä vaan! Perunaa raakana en kyllä lähtisi kuivaamaan, Nalle toteaa. Tomaattisipsit ovat parhaimmillaan juuri uunituoreina naposteltavina. – En ehdi niitä juuri edes mihinkään dippailemaan, syön ne ihan samantien, Nalle naurahtaa ja kertoo kokeilleensa kuivattuja tomaatteja myös eväsleivän välissä. – Kuivattu tomaatti ei vetistä koko leipää, vaan antaa siihen rapean lisän, Nalle kertoo. Jos malttaa olla syömättä kaikkia tomaattisipsejä kerralla, niitä ei kuitenkaan kannata säilyttää ilmatiiviissä rasiassa, sillä kuivatutkin tomaatit sisältävät vielä hieman kosteutta ja homehtuvat helposti. Tomaattisipsit isohkoja kypsiä tomaatteja 1. Esilämmitä uuni 80–100 asteeseen. 2. Viipaloi tomaatit noin 2 millimetrin paksuisiksi viipaleiksi. 3. Asettele viipaleet leivinpaperin päälle vierekkäin, muttei kuitenkaan päällekkäin. Tomaattien kuivausaika on noin kolme tuntia, hieman uunin tehosta riippuen. Nalle ei laittanut tomaattien päälle mitään ylimääräistä, mutta pintaan voi ripotella halutessaan esimerkiksi oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Jos haluat herkutella enemmän, voit valmistaa tomaattisipsien kaveriksi juustolastuja laittamalla raastettua juustoa pieniin kekoihin uunipellille ja paistamalla ne kullankeltaisiksi, ohuiksi ja rapeiksi kekseiksi. Samalla metodilla kuin tomaattisipsit voi valmistaa myös omenasipsejä. – Kuivaamisen jälkeen omenoiden päälle voi sirotella halutessaan hieman kanelia, inkivääriä tai kardemummaa, Nalle vinkkaa.