Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Blogit Näköislehti Kaupallinen yhteistyö

Sadun omenapiirakasta tuli hurja somehitti: ”Tämä oli siis niin järkyttävän hyvää”

– Omenapiirakka, nimenomaan tämä versio, on perheemme rakkaimpia leivonnaisia. Omenapiirakan salaisuus on pohjataikinan mantelijauho. Kuten kaikissa parhaissa oivalluksissa, kaikki alkoi sattumasta, Satu Koivisto kertoo blogissaan . Koivisto oli leipomassa omenapiirakkaa, kun hän tajusi, ettei vehnäjauhoja ollut tarpeeksi. Koivisto päätti korvata puuttuvat jauhot mantelijauheella. – Uunista tuli ulos uskomaton herkku. Piirakan pohja oli ennennäkemättömän mehevä, jopa karamellisoitunut, ja se viimeinen murunen, jota kukaan ei ikinä tohdi ottaa, säilyi mehevänä seuraavaan aamuun. Koivisto neuvoo, että mantelijauhojen lisäksi tärkeää on paistaa piirakka tarpeeksi pienessä vuoassa, jotta pohjasta tulee paksu, upottava peti omenanpaloille. Omenapiirakan ohje on ensimmäisen kerran ollut Koiviston Gastronaatti 2 -kirjassa, josta alkoi reseptin huima voittokulku. Some täyttyi sen ylistämisestä: “Tämä oli siis niin järkyttävän hyvää että!” “Mieheni ei tykkää makeasta, karkeista, suklaasta, kakuista (how is it possible?!) mutta ylisti omenapiirakkaa parhaaksi ikinä ja oli aivan myyty! Itsekin yhdyn kehuihin – tästä tuli suosikki.” “Parasta omenapiirakkaa ikinä! Kiitos sinulle.” Vinkki 1 Jos haluat helpottaa ohjetta entisestään, voit hulauttaa kuivat aineet suoraan taikinakulhoon. Silloin kannattaa vatkata leivinjauhe, kardemumma ja mantelijauhe ennen vehnäjauhojen lisäämistä. Omenaviipaleitakaan ei tarvitse asetella riveihin, vaan kaadetaan piirakan päälle suurin piirtein tasaisesti. Vinkki 2 Omenapiirakan pohja on äärimmäisen joustava ja muokattavissa muillekin hedelmille ja marjoille. Keväällä Koivisto leipoo pohjaan raparperipiirakan, kesällä lisää päälle aprikooseja ja vuodenvaihteessa meheviä Conference-päärynöitä. Omenapiirakka Pohja: 200 g pehmeää voita 2 1/2 dl sokeria 2 kananmunaa 1 1/2 tl leivinjauhetta 1 tl kardemummaa 3 dl vehnäjauhoja 1 dl mantelijauhoja Päälle: n. 10 kirpeää, mieluiten kotimaista omenaa (1 1/4 l lohkoja) 1 rkl sokeria 1 tl kanelia 1. Vaahdota voi ja sokeri sähkövatkaimella kulhossa. Lisää kananmunat yksitellen ja vaahdota tasaiseksi. 2. Sekoita leivinjauhe, kardemumma, vehnäjauhot ja mantelijauhot toisessa kulhossa. Lisää jauhot muutamassa erässä ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. 3. Levitä taikina uunivuokaan tai hyvin pienelle uunipellille leivinpaperin päälle, oman luottovuokani strategiset mitat ovat 29 x 24 cm. 4. Pese ja kuivaa omenat. Leikkaa omenat neljään lohkoon ja poista kota, kotimaisia ei tarvitse kuoria. Lado omenaviipaleet tiiviisti taikinan päälle. Sekoita sokeri ja kaneli pienessä kipossa ja ripottele omenalohkojen päälle. 5. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes se ruskettuu kevyesti. Syö jäähtyneenä, vielä hiukan lämpimänä tai huoneenlämpöisenä. Lähde: satukoivisto.fi