Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Nokialla toimivan Teivon Lihan pullat ovat hyvin uunissa - yrityksen mustamakkarakin on kasvamassa legendojen joukkoon

Mustamakkaran tarina alkoi 1800-luvun lopulla Nokian Tottijärvellä, missä Mathilda Tapola (s. 1882) kehitti salaisen mustamakkarareseptinsä. Tapola Oy:n toimitusjohtaja Kristian Tapola vahvistaa, että kyseinen ohje on pohja nykyisellekin mustamakkarareseptille, Mathilda Tapola tunnettiin erityisesti pitokokkina Tottijärven Pappilassa, jossa hän kestitsi lukuisia juhlia ja tapahtumia. Huhtaalla asuneilla Mathildalla ja miehellään Nestorilla oli kaksi poikaa, Jaakko ja Kalle, jotka perustivat vuonna 1953 Tapola Oy:n, ja jonka Martti ja Kyllikki Tapola luotsasivat nykyiseen menestykseensä. Mutta ei mustamakkaran tekemisen taito ole Nokialta minnekään kadonnut, siitä pitää huolen Teivon Liha. Parhaiten jättimäisistä herkkulihapullistaan tunnettu yritys on kasvanut Kankaantakana viimeksi kuluneen kuuden vuoden aikana uuteen kukoistukseen, eikä ihme. Tuotteet eivät ole pelkästään hyviä, vaan ne ovat suorastaan erinomaisia. Kuten vaikkapa mainittu mustamakkara. Siitä Jorma Tönning, nykyinen toimitusjohtaja, ja Tomi Tönning, tuleva sellainen, puhuvat oikein mielellään, sillä onhan mustaa tehty Teivon Lihan nimissä jo 31 vuotta. Tämä tarkoittaa sitä, että yrityksen valmistamaan vahvasti nokialaislähtöiseen tuotteeseen ei voi olla törmäämättä, olipa sitten lounasravintolassa, työmaaruokalassa tai paikallismarketin palvelutiskillä. Se tarkoittaa myös sitä, että perheyrityksessä päivät tuppaavat venymään. – Ja joskus viikotkin. Kyllä täällä usein tehdään töitä lauantaisin ja vähän sunnuntaisinkin, Tomi Tönning naurahtaa. – Varsinkin tänä keväänä hulina on ollut melkoista ja tuotantomäärätkin ovat nousseet lyhyessä ajassa melko mukavasti. Hulinasta on kiittäminen viime marraskuussa hankittua tuotantolinjaa, joka pystyy vastaamaan pienempienkin pullien ja pihvien kysyntään. Sellaisten 20-grammaisten lisäaineettomien ja gluteenittomien pyöryköiden, joihin on käytetty vain ja ainoastaan lihaa ja mausteita ja jotka ovat kuin... – ...kotona tehtyjä, Tomi Tönning ehättää sanomaan. Alun alkaenhan Teivon lihapullista tuli jättimäisiä siksi, että niitä pyörittelivät miehet isoilla käsillään ja kaiken lisäksi vähän kuin urakkaluontoisesti. – Vuosien saatossa paras kommentti on tullut eräältä keittiömestarilta, joka soitti ja sanoi, että koettakaa nyt vähän pienentää sitä pullan kokoa, kun meille tulee naapurifirmasta lihamureke ja se on samankokoinen, Jorma Tönning hekottaa. No,nämä herkkusuiden himoitsemat klassikkopullat ovat luonnollisesti säilyneet tuotannossa läpi koko Teivon Lihan historian, mutta muotoilulinjainvestoinnin jälkeen yritys on päässyt nykyiseen vauhtiinsa, "jossa ei ole tarvinnut miettiä mihin päivänsä tuhlaisi". – Vaan päinvastoin, on joutunut tappelemaan kelloa vastaan, kun ei aika tahdo riittää, Tönningit naurahtavat positiivista ongelmaa, jossa tuotteita menee sitä mukaa, kun niitä ehtii valmistaa. Teivon Lihan valmisteiden tuotannollisessa kilomäärävertailussa mustamakkara jää etenkin näin kesäaikaan selkeästi lihapullien, kebablihan ja burgerpihvien varjoon, sillä muun muassa viimeksi mainittuja on Nordic Gourmetin ansiosta tarjolla miltei kaikilla Suomen suurilla kesäfestivaaleilla. Mustamakkara on kuitenkin vahvasti mukana yrityksen tuotevalikoimassa. Mustan menekki lähti kaksi vuotta sitten uuteen nousuun, kun sitäkin alettiin valmistaa täysin lisäaineettomana. – Ruis tulee muuten tuosta Nokian myllyltä, radan toiselta puolelta ja muutenkin se on kotimaisesta lihasta valmistettua. – Siis täysin suomalaista. Yritys perustettiin 1980-luvulla. Se hakeutui konkurssiin vuonna 2008. Jorma Tönning osti yrityksen nimen ja reseptit vuonna 2012 ja käynnisti tuotannon Sastamalassa. Tuotanto siirtyi Nokialle lokakuussa 2013 Yrityksen tuotantotilat sijaitsevat Kankaantaan teollisuusalueella