Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö

Vielä ehdit istuttaa talvivalkosipulit – Lue tästä Eikan vinkit

Maukkaampia, mehukkaampia ja kosteampia. Näin kuvailee Eino Matinniemi omalla pihalla kasvaneita valkosipuleita verrattuna kaupasta ostettuihin. Hän osti kymmenen vuotta sitten Yrjölän tilalta yhden valkosipulin kukinnon, jossa oli siemeniä. Kokeilumielessä Anita Matinniemi laittoi syksyllä siemenet maahan kukkapenkin päähän. Sitten hän unohti koko asian. – Keväällä ensimmäisenä maasta nousi vihreät piikit. Nuuhkin versoja, ja ne tuoksuivat valkosipulilta, Anita Matinniemi kertoo. Ensimmäisenä kesänä Anita Matinniemi harvensi versoja. Sipulit ovat ensimmäisenä kesänä niin pieniä, että niistä ei ole vielä syötäväksi. Matinniemet antavat niiden kasvaa kaksi vuotta. – Valkosipuleiden voisi antaa kasvaa maassa 5 vuotta, mutta ei me jakseta niin kauan odottaa, Anita Matinniemi nauraa. Kasteleminen lisää talvivalkosipuleiden kasvua. Samoin se, jos kukinnot leikkaisi, ja kasvi käyttäisi voimansa sipuleiden eikä kukintojen kasvattamiseen. Anita Matinniemi ei kuitenkaan raaski leikata kauniita kukintoja. Kukinnoista saa paljon siemeniä, ja Matinniemet ovat lahjoittaneet niitä tutuille ja sukulaisille. Matinniemien mielestä talvivalkosipulien kasvattaminen on ollut mielenkiintoinen kokeilu. Se on sopinut hyvin rivitalopihaan, jossa ei ole paljon tilaa. Pariskunta sanoo syövänsä valkosipulia joka päivä. Eino Matinniemi arvelee pilke silmäkulmassa, että hirvikärpäset eivät kiusaa häntä metsässä, koska ne karttavat valkosipulin tuoksua. Eino Matinniemi sanoo käyttävänsä valkosipulia ”melkein kaikessa ruoassa paitsi kaurapuurossa”. Erityisen hyvin se sopii liha- ja kalakeittoon. Hän tekee mielellään aasialaistyyppistä kalakeittoa, johon tulee valkosipulin lisäksi mausteeksi sitruunaruokoa ja inkivääriä. Kun Eino Matinniemi tekee lohimedaljonkeja, hän laittaa rasvaan ensin ohuina siivuina valkosipulia ja inkivääriä. Raasteena aromit menisivät hukkaan. Tosin eläkeläinen ei katso pahasti eri tavalla maustavia. – Makuasiat ovat tietysti henkimaailman asioita, joista ei voi kiistellä, Matinniemi virnistää. Talvivalkosipuli istutetaan syksyllä ennen ensimmäisiä pakkasia. Siemenet istutetaan noin 5–7 sentin syvyydelle multaan, 10 sentin välein. Lannoitus esimerkiksi kananlantarakeilla syksyllä ja keväällä. Kesällä harvennusta ja runsasta kastelua. Sipulit nostetaan maasta vähintään kahden talven jälkeen. Sipulit kasvavat isommiksi, jos niiden antaa kasvaa 3–5 vuotta. Talvivalkosipulia käytetään ruoanlaitossa kuten tavallistakin valkosipulia. Lähde: Anita ja Eino Matinniemi sekä Hyötykasviyhdistys ry