Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Koronavirus Näköislehti Live Nostalgia Kaupallinen yhteistyö

Kohti viikonloppua: testasimme Maa- ja kotitalousnaisten kesäkurpitsaherkkujen ohjeet, nappaa tästä vinkit!

Nyt on käsillä runsas kesäkurpitsasato. Myös munakoisot ovat parhaimmillaan. Testasimme Maa- ja kotitalousnaisten ohjeet näistä kasviksista - ota herkulliset reseptit vinkiksi viikonloppuun! Loppukesästä kotimaista kesäkurpitsaa saa kaupoista hyvin edulliseen hintaan. – Kotipuutarhureilla runsas sato saattaa aiheuttaa jopa päänvaivaa, Maa- ja kotitalousnaisten tiedotteessa todetaan. Kesäkurpitsa on parasta pienenä Kesäkurpitsa on Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kurkkukasvi, josta löytyy erivärisiä ja -muotoisia lajikkeita. Kesäkurpitsa on parhaimmillaan pienenä ja kiinteänä, korkeintaan puolikiloisena. – Jos kesäkurpitsa pääsee kasvamaan isoksi, sen kuori kovettuu, mutta ylikasvaneetkin on helppo hyödyntää, ruoka-, ravitsemus- ja kotitalousneuvonnan kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta kertoo. Kesäkurpitsa sopii kypsennettäviin ruokiin kuten keittoihin, patoihin, paistoksiin. Se mehevöittää leipä- ja kakkutaikinan, suolaiset piirakat ja leivonnaiset. Sitä voi grillata, gratinoida uunissa, käyttää soseena perunan sijaan. Kesäkurpitsanauhoilla voi myös korvata pastan. Pienempiä voi myös syödä raakana esimerkiksi salaateissa raasteena tai viipaleina. Kesäkurpitsaa pitää säilyttää +8 - +12 asteen lämpötilassa, mieluummin liian lämpimässä kuin liian kylmässä. Sitä voi myös kuivattaa tai pakastaa. – Lyhytaikaiseen pakastukseen sopii kuutiot tai raaste sellaisenaan. Pidempiaikaiseen ja varsinkin keitto tai pata-ainekseksi pakastusta varten palat kannattaa paahtaa pannulla tai kiehauttaa soseeksi.” Munakoiso – mainio muhennoksiin Kotimaisen munakoison satokausi on touko-syyskuussa. Munakoisoa voi kasvattaa myös itse, kunhan kasvi saa riittävän tasalämpöiset olosuhteet. Munakoison ravinnoksi käytettävä osa, hedelmä, on kasvitieteellisesti katsoen marja. Ruoanvalmistuksessa se mielletään vihannekseksi. Munakoisosta löytyy monen värisiä ja muotoisia lajikkeita. Suomessa tunnetuin lajike on tummanvioletti, pitkänomainen ja iso. Munakoison hedelmäliha on vaaleaa ja hiukan sienimäistä. - Nykyiset munakoisolajikkeet on jalostettu miedoiksi, eikä vanhoissa ohjeissa suositeltua ’itkettämistä’ enää tarvita, Suontausta kertoo. Munakoiso sopii hyvin kasvismuhennoksiin, pata- ja laatikkoruokiin. Se sopii mainiosti myös grillattavaksi sellaisenaan ja on herkullista marinoituna. – Kannattaa muistaa, että munakoiso on hyvin kylmänarka ja paleltuu alle 7 asteen lämpötilassa, jolloin hedelmälihaan ilmestyy ruskeita laikkuja. Ihanteellinen säilytyslämpötila kypsälle munakoisolle on +8 - +12 astetta, Suontausta muistuttaa. Kesäkurpitsa-munakoisoruusu 2 kesäsipulia varsineen 1 valkosipulinkynsi 350 - 400 g kesäkurpitsaa 300 g munakoisoa 3 dl (150 g) voimakasta juustoraastetta (esim. mustaleima Emmental) 1 rkl ruokaöljyä 3 kananmunaa 0,5 dl kasvislientä (0,5 tl suolaa) 3-4 kierrosta mustapippuria myllystä 1. Viipaloi sipulit ja hienonna varret. Kuori valkosipulinkynsi ja hienonna se. Levitä sipulit uunivuoan pohjalle. 2. Pese kesäkurpitsat sekä munakoisot ja halkaise ne kahtia pituussuunnassa. Jos teet muffinipellin koloihin annosruusuja, leikkaa puolikkaat veitsellä tai mandoliinilla parin millin viipaleiksi poikittain. Jos teet yhden ison, piirakkavuoallisen, leikkaa kesäkurpitsa ja munakoiso pitkittäin mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. 3. Ripottele puolet juustoraasteesta sipuleiden päälle uunivuokaan. 4. Asettele kesäkurpitsa- ja munakoisoviipaleet vuokaan ympyrän muotoon tasainen puoli alaspäin, reunasta keskustaa kohti. Haussa on ruusukkeen muoto. Valuta öljyä kesäkurpitsa- ja munakoisoviipaleiden päälle. 5. Vatkaa munien rakenne rikki, lisää kasvisliemi ja mausta seos mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Liemi saa olla selkeästi suolaista. Kaada munaseos varovasti kasvisruusukkeen päälle ja kypsennä paistosta 200 asteisessa uunissa noin 25 - 30 min. Ripottele loput juustoraasteesta paistamisen puolivälissä ruusuille. 6. Anna paistoksen vetäytyä peitettynä 10 min. ennen syömistä. Vinkki: Voit valmistaa yhden ison paistoksen noin 26 cm:n vuoassa tai kuutena pienempänä annoksena uunin kestävissä vuoissa tai kupeissa. Laita pienten ruusujen munaseokseen yksi kananmuna ja 2 rkl nestettä enemmän. Kesäkurpitsa-sipulisalaatti 2 kg kesäkurpitsaa 5 sipulia 4 dl tillisilppua 4 dl vettä 3 dl valkoviinietikkaa 2 rkl karkeaa merisuolaa 1rkl sinapinsiemeniä 5 kpl laakerinlehtiä 1 tl kokonaisia valkopippureita 10 valkosipulin kynttä 1 prk (450 g) hunajaa (tähtianiksia) 1. Raasta pestyt kurpitsat karkeaksi raasteeksi. 2. Hienonna sipuli ja tilli. 3. Sekoita ainekset keskenään ja laita puhtaisiin lasipurkkeihin. 4. Keitä maustelientä kymmenisen minuuttia, sekoita siihen hunaja ja kaada liemi kiehuvan kuumana purkkeihin vihannesten päälle. Voit halutessasi siivilöidä liemen ennen kuin kaadat sen purkkeihin. Laita jokaiseen purkkiin kokonainen tähtianis reunaa vasten. Tähtianis antaa makua ja näyttää kauniilta. 5. Anna kesäkurpitsasalaatin maustua muutama päivä jääkaapissa ennen käyttöä. Se maistuu varsinkin liha- ja kalaruokien lisäkkeenä. Ruokaohjeet: Asta Asunmaa, Etelä-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaiset