Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Blogit Näköislehti Kaupallinen yhteistyö

Sushi syntyy riisistä ja merenelävistä - Yksi japanilaisen keittiön tunnetuimmista herkuista on Nokialla osaavissa käsissä

Nokian Sushi on juuri sellainen yrityksen nimi, jolle patentti- ja rekisterihallituksen virkaihminen kumartaa syvään. Se on teknisesti yhtä osuva ja terävä kuin veitsi, jolla Ali Mirzaei viiltää norjalaista arvokalaa ensin neljän sormen levyisiksi paloiksi, ja poistettuaan niistä nahat, siivuttaa lihat suuhunsopiviksi. – Lohi is fresh, of course, Ali painottaa ja tarkoittaa, että hänen käsittelemänsä punalihainen kala on ruodotonta filettä parhaimmillaan, eikä siis mitään pakastehelmeä. – Koska sushin täytyy olla ehdottoman tuoretta. Ali hallitsee sushitaiteen, sillä hänellä on vastaavanlainen paikka Kotkassa. Sitä ennen tämä alkujaan iranilainen maailmanmatkaaja pyöritti sushiravintolaa Malesiassa, kunnes hänen vaimonsa löysi opiskelupaikan Suomesta. Nokian piskuisen sushiravintolan yrittäjänä toimii kiinalaislähtöinen Qurban Samsak , joka on Alin perhetuttu ja yhtiökumppani viimeisen kolmen vuoden ajalta. Qurbanin perhe asuu vielä toistaiseksi Vantaalla, mutta kuukauden kuluttua tilanne nokialaistuu sataprosenttisesti. – Sitä paitsi Qurban on ihan yhtä hyvä valmistamaan sushia kuin minä, aloitukseen auttavat kätensä tarjonnut Ali vakuuttaa kääriessään riisiä merilevään. Raaka kala maistuu muidenkjn kuin vain japanilaisten ja suomalaisten suissa. Sushin tunnettuus lähentelee pizzan ja hampurilaisten tasoa, minkä lisäksi kaikki mainitut ovat suhteellisen nopeita valmistaa. – Sillä erotuksella, että Sushi ei ole pikaruokaa, koska minun mielestäni pikaruoka on myös roskaruokaa. Sushi sen sijaan on ihan oikea ruoka, Ali perustelee. Nokian Citymarketin talosta sopivan sopen löytäneelle Sushi-ravintolalle on heti ilmaantunut ystäviä, joiden kasvoilta Ali ja Qurban ovat lukeneet tyytyväisyyden. Harjaantuneet sushinsyöjät eivät ole hätkähtäneet edes ruokalistan kirjoitusvirheitä, vaan ovat painaneet katkarappuja ääntä kohti kiitollisina. Vaikka meren antimet ovat sushin ydin, ne eivät ole kaikki kaikessa, sillä riisiherkkua on tarjolla kasvissyöjillekin. – Sushin salaisuus on riisissä. Pehmeässä ja tahmeassa riisissä, Ali painottaa. Ehkä juuri siinä on se jokin. Voimakkaat mielleyhtymät joulupuuroon ja graaviin joulukalaan. Tosin ne eivät luonnollisestikaan pysty selittämään sushin kansainvälistä suosiota. – Esimerkiksi Malesiassa ihmiset odottivat 40 minuuttia pelkästään sitä, että saivat ensin vapaan paikan ravintolasta ja vasta sen jälkeen pääsivät tekemään tilauksensa, Ali sanoo. Nokialla jonot eivät ole toistaiseksi olleet ihan niin pitkiä, mutta Alin hymystä voi päätellä paljon. – Onneksemme löysimme tämän paikan.