Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Koronavirus Näköislehti Live Nostalgia Kaupallinen yhteistyö

Ravintoloiden toiminnan rajoittaminen sieppaa yrittäjiä syystä - onko rajoittamisesta sittenkään apua?

Ravintolayrittäjät ovat keväästä lähtien olleet erityisen tiukoilla. Milloin viimeksi valtio on näin kovalla kädellä rajoittanut elinkeinonharjoittamista ja suoraan puuttunut arjen hoitamiseen?Historian saatossa erityisesti anniskeluala on toki ollut säännöllisesti rajoitusten kohteena, mutta ajoittain tuntuu siltä, että tilanne on ravintola-alalle tällä hetkellä epäreilu. Korona voi levitä yhtä lailla vaikka marketissa, jossa edelleenkään ei juuri kasvomaskeja käyttäjillä näy. Vierailimme viime lauantaina nokialaisessa Wäinössä ja kuuntelimme niin asiakkaiden kuin työntekijöiden tunnelmia. Hallituksen ohjeen mukaan 8.10. alkaen ravintoloiden on suljettava ovensa nykyistä aikaisemmin. Osa ravintoloitsijoista on ollut sitä mieltä, että ravintolat ovat ihmeellisen ajojahdin kohteena. Rajoitusten tullen on hyvä pohtia, onko rajoituksista aidosti hyötyä. Voiko tässä käydä niin, että humala hankitaan vain tiiviimmässä ajassa ja kanssakäyminen on silti vastaavaa kuin pikkutunneilla? Tai niin, että kun yökerhot sulkevat ovensa, bileet jatkuvat toisaalla, ei niin luvallisissa tai valvotuissa olosuhteissa? Kukaan yrittäjä ei halua, että toiminta kärsii. Siksi on syytä olettaa, että ravintolat ovat niin meillä kuin muuallakin toimineet vastuullisesti ja asiakkaidensa turvallisuudesta huolehtien, niin pitkälle kuin niistä nyt yrityksenä voi huolehtia. Vastuu oikeanlaisesta ja turvallisesta käyttäytymisestä on lopulta yksilön: sinun, minun ja meidän. Vastuu on sama lounasravintolassa, illallisilla, marketissa, apteekissa, yökerhossa tai taksitolpalla.