Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Koronavirus Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö

Yliruusit laittavat chilikastiketta joulukinkkuunkin ja ovat sitä mieltä, että monilla on suppea käsitys siitä, mitä chilisoosi tarkoittaa

Krista ja Tommi Yliruusi tilasivat niin paljon chilikastikkeita ulkomailta, että he päättivät perustaa verkkokaupan. Myös grillaamiseen tässä taloudessa suhtaudutaan intohimolla. Krista ja Tommi Yliruusi pitävät chilikastikkeista niin paljon, että voi puhua harrastamisesta. Jääkaapissa on yksi hylly täynnä erilaisia kastikkeita. –  Reissussa Tommi menee aina ensimmäisenä kauppaan soosihyllylle. Usein hän tulee pettyneenä pois, että eikö täälläkään ollut kuin ne samat kuin muualla. Tommi on myös se mies, joka menee kyläänkin oman kastikepullon kanssa, Krista Yliruusi kertoo. He arvelevat, että monella suomalaisella on kapea käsitys chilikastikkeista. –  Eivät kaikki kastikkeet ole samasta puusta, ihan niin kuin eri chililajikkeissakin on eroa niin maussa kuin tulisuudessa, Tommi Yliruusi sanoo. Suomalaisten kauppojen valikoima kävi aikaa sitten liian suppeaksi, ja kymmenisen vuotta sitten Tommi Yliruusi alkoi tilailla kastikkeita ulkomailta. –  Tommi on luonteeltaan sellainen, että asiassa kuin asiassa on aina kokeiltava uusia juttuja. Minä taas jumiudun johonkin hyväksi havaittuun, Krista Yliruusi sanoo. –  Se on ikuista uuden paremman etsimistä, Tommi Yliruusi sanoo. Joka paikan soosit Krista Yliruusin mukaan yleisin kysymys chilikastikkeista on, että mihin niitä oikein käytetään. Yliruusien perheessä chilikastikkeet ja rub-mausteseokset kuuluvat melkein joka aterialle. – Aamupuuroon ei laiteta, mutta melkein kaikkiin muihin ruokiin, Krista Yliruusi kertoo. Erityisen hyvin chilikastike sopii Yliruusien mukaan sosekeittoon, tomaattikastikkeeseen tai vaikka lihapullataikinaan. Chilikastikkeella voi maustaa kermaviiliin ja käyttää dippikastikkeena. Niitä käytetään jopa drinkkeihin. Tommi Yliruusin suosikkikastike on monivivahteinen ja mausteinen chilikastike. – Se sopii hyvin joulukinkunkin kanssa, hän kertoo. Krista Yliruusin suosikki on yrttinen habanero-chilistä tehty kastike, joka taas sopii myös esimerkiksi salaatinkastikkeeksi tai pitsan päälle. Rubeilla eli kuivamausteseoksilla voi maustaa vaikka makaronilaatikon jauhelihat tai hampurilaispihvit. Kastikkeet ja rubit ovat helppo tapa saada ruokiin makua. –  Minä olen ollut varovainen maustaja. Nämä rubit ovat helppoja, koska joku muu on miettinyt sekoitussuhteet valmiiksi, hän sanoo. Toinen Krista Yliruusin arvostama seikka on se, että tuotteissa on käytetty oikeita raaka-aineita. Tuotteet ovat yleensä myös lisäaineettomia. –  Hyvä kastike on sellainen, jota ei ole tehty vain polton takia, vaan mukana on esimerkiksi vihanneksia ja hedelmiä tuomassa makua ja rakennetta, hän sanoo. Entä pitääkö olla paatunut chilinsyöjä, että haluaa laittaa chilikastikkeita lähes joka ruokaan? –  Liika polttavuus ei toimi minulla. Tommi taas pitää tulisesta. Se hyvä puoli kastikkeissa on, että ruokaa valmistaessa sitä voi laittaa vain vähän, ja jokainen voi lisätä omaan annokseensa niin paljon kuin haluaa, Krista Yliruusi sanoo. –  Annostelu on oleellista. Minkä tahansa ruuan voi pilata tekemällä siitä liian tulista. Joskus kastiketta ei tarvita kuin pari tippaa, Tommi Yliruusi sanoo. Tulisuuden kokemus on hyvin henkilökohtainen, ja sen vuoksi on vaikeaa sanoa toisen puolesta, mikä on liian tulista. Myös eri valmistajilla on omat tulisuusasteikkonsa. Ei vain miesten juttu Chilikastikeharrastus on edennyt siihen pisteeseen, että toukokuussa Yliruusit avasivat Soosikauppa-verkkokaupan. Yliruusien verkkokauppa on ensimmäinen chilikastikkeiden verkkokauppa Suomessa, joka tuo maahan tuotteita ulkomailta ja myy kuluttajille. –  Viime talvena Tommi heitti, että mitäs jos pistettäisiin verkkokauppa pystyyn, koska ehkä joku muukin haluaisi ostaa näitä, Krista Yliruusi kertoo. Satoja työtunteja myöhemmin Soosikauppa oli pystyssä. Verkkokaupan perustamin kynnystä madalsi se, että Pirkkalan rengaskaupassa työskentelevälle Tommi Yliruusille verkkokauppa oli työn kautta tuttu asia. Verkkokaupan käynnistäminen päivätöiden ohessa oli silti kova puristus. –  6-vuotias tytärkin sanoi kerran, että "tyhmä soosikauppa". Myöhemmin hän oli innoissaan auttamassa tuotteiden purkamisessa. Nyt isoin työ on onneksi takana, Krista Yliruusi sanoo. Soosikauppa aloitti toimintansa toukokuun alussa maltillisella valikoimalla, mutta jo kahden viikon jälkeen Yliruusit uskalsivat laajentaa tuotevalikoimaa. Nyt myynnissä on satakunta erilaista chili-, barbeque - ja siipikastiketta sekä rubeja. Osa kaupan valikoimista on Yliruusien pöydässä jo aiemmin hyväksi havaittuja, mutta paljon on myös heille uutta maisteltavaa. –  Etenkin Yhdysvalloissa on paljon chili- ja barbeque-kilpailuja, joissa tuotteita palkitaan. Jos jokin tuote on palkittu tai arvioissa kiitelty, sen perusteella jo voi luottaa laatuun, Krista Yliruusi sanoo. Chilin ympärille on muodostunut oma kulttuurinsa, johon liittyy niin kilpasyömistä kuin etikettitaidettakin. –  Itse asiassa joskus kiinnostun tuotteesta juuri sen kautta, että sen pullo on mielestäni hieno, Krista Yliruusi sanoo. Verkkokauppatoiminta on avannut uudenlaisia maailmoja. Yht’äkkiä Krista Yliruusi kirjoittelee Instagramissa viestejä tuotevalmistajille, pohtii yhteistyötä sosiaalisen median vaikuttajien ja paikallisten yritysten kanssa. –  On mukavaa olla naisena toimimassa tällä alalla. Tämä ei ole vain miesten juttu, Krista Yliruusi sanoo. Verkkokauppaharrastuksesta on ollut hyötyä jo päivätyössäkin. –  Työskentelen logistiikka-alalla, ja ymmärrän nyt paremmin etenkin aloittelevien verkkokauppiaiden tarpeita,, Krista Yliruusi sanoo. Verkkokaupan menestymisestä soosikauppiaat eivät ota paineita. –  Se on nyt harrastus. Tulee tilattua samalla itsellekin. Katsotaan, mihin se kasvaa, Tommi Yliruusi sanoo. Tällä hetkellä Soosikaupan varasto on Yliruusien kotona, mistä asiakkaat voivat myös hakea tilauksensa. –  Ehkä joku päivä voidaan pitää niin suurta varastoa, ettei enää kotiin mahdu, Krista Yliruusi sanoo. Grilli kuumana Jos Yliruusien perheessä on erityistä harrastuneisuutta chilikastikkeisiin, niin on myös grillaukseen. Kesäaikaan Yliruusien grilli kuumenee lähes joka päivä. Tommi Yliruusi hankki suuren kamado-grillinsä neljä vuotta sitten. –  Grillaamalla tulee ruokaan oma makunsa, Tommi Yliruusi perustelee. Kamado ei ole hätäisen kokin grilli, nimittäin grillin lämpiämiseenkin pitää varata aikaa. Tommi Yliruusi kertoo, että se sopii myös muuhun kuin varsinaisesti grillaamiseen. –  Tällä savustaa hyvin vaikka kymmenen tuntia putkeen. Joulukinkkukin kypsyy siellä hyvin, Tommi Yliruusi sanoo Yliruusit sanovat, etteivät ole mitään gurmeekokkeja tai reseptien kehittelijöitä. Mutta muutama vinkki kesän grillaushetkiin heillä on antaa. –  Maustamaton kasslerpihvi on oikein hyvä ja helppo valmistaa. Mitä rasvaisempi, sen parempi. – Rub-mauste kannattaa hieroa lihan pintaan, kun sen ottaa jääkaapista huoneenlämpöön, eli vähintään puoli tuntia aikaisemmin. Näin mause ehtii imeytyä. Ja vielä yksi vinkki kesähelteisiin. –  Chili on siitä hyvä, että se viilentää oloa helteellä, Tommi Yliruusi sanoo.