Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö

Lihatalon kaikkien aikojen myydyintä tuotetta syödään vuodessa 10 miljoonaa kappaletta

Lihatalo HK:n kaikkien aikojen myydyin tuote on 56-vuotias Sininen Lenkki. Sitä syödään vuosittain 10 miljoonaa kappaletta. Pelkästään 2000-luvulla sitä on syöty Suomessa yli 200 miljoonaa kappaletta. Monen lenkkimakkaraan liittyvät lapsuusmuistot yhdistyvät saunomiseen. Sininen on edelleen suosittu erityisesti uunimakkarana, kerrotaan HK:lta. Suurimmat fanit löytyvät vanhemmista ikäluokista. Myös lihatalo Atrialta kerrotaan, että myydyimpien tuotteiden kärjessä on makkara, Hiillos grillimakkara. Tosin 10 vuoden myyntitilastoissa se häviää niukasti marinoiduille kanan reisikoiville. Mutta viime vuoden myydyin tuote Atrialla oli Hiillos Grillimakkara, suuria muutoksia ei siis ole näköpiirissä. Makkarasiili vai perinteinen uunilenkki? – Taannoin Sininen Lenkki kuului vakiona illanistujaisten tarjoiluihin ja oli taatusti raavaiden työmiesten ruokaloiden lounaslistalla vähintään kerran viikossa. Vaikka lounasruokaloiden listalta lenkkiä löytää nykyään harvemmin, on se kuitenkin säilyttänyt asemansa suosituimpana uunimakkarana, kertoo Suomen lihavalmisteiden kategoriapäällikkö Marika Rikkonen HKScanista. Sinisellä Lenkillä on vankat kannattajajoukot ja puolestapuhujat. Yksi heistä on HIM-yhtyeen rumpalina suomalaisille tutuksi tullut Gas Lipstick eli Mika Karppinen , joka ravitsi sillä itsensä keikkamatkoilta kotiin palattuaan. Karppisen makkarasiili tehdään näin: –  Otetaan kokonainen Blöö, kuoritaan ja pistetään lenkkeihin kuudesta kahdeksaan reikää. Reikiin laitetaan nakit pystyyn ja leikataan niiden päihin vielä äxät, jolloin niistä tulee nauravat nakit. Ja sitten vaan uuniin. Pyhäversiossa on sinappihuntu ja jos oikein haluaa pröystäillä, voi laittaa vielä juustoa ja tomaattisosetta päälle, kertoi Karppinen Sininen Lenkki -kirjassa (Otava). Kansallista lenkkipäivää vietetään perjantaina 16.8. Kansallisen lenkkipäivän virallinen uunilenkki 1 pkt lenkkimakkaraa 100 g kerma -tai emmentaljuustoa 1. Kuori makkarat ja tee niihin viiltoja. Viipaloi juusto ja täytä viillot juustoviipaleilla. 2. Paista uunimakkarat 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja makkara kunnolla paistunut. 3. Tarjoa uunimakkara perunamuusin, pikkelöityjen kurkkujen ja mustikkasinapin kera.