Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö

Virta avautuu kaupunkilaisten käyttöön keväällä – Tältä uudessa kirjasto- ja kulttuuritalossa näyttää nyt

Uuden kirjasto- ja kulttuuritalon ylimmän kerroksen valaisee ikkunoista vyöryvä luonnonvalo. Korkea katto ja vaaleat seinät antavat tilasta raikkaan ja tilavan vaikutelman. Tänään vietettiin rakennuksen harjannostajaisia ja siellä kerrottiin, että se saa nimekseen Virta. Kulttuuri ja vapaa-aika johtaja Marko Ojala kertoo, että kolmekerroksinen rakennus otetaan käyttöön keväällä, mahdollisesti maaliskuun aikaan. Suurin osa kirjastosta, kuten aikuisten osasto, musiikkiosasto sekä lehtilukusali, tulee sijaitsemaan rakennuksen kolmannessa kerroksessa. Ojala kertoo, että näiden lisäksi ylimmästä kerroksesta löytyy muun muassa työpisteitä, ryhmätyötiloja sekä hiljaisia opiskelu- ja työtiloja. Ylhäältä löytyy myös äänieristetty musiikkihuone. – Niin kuin rakennuksen nimikin viittaa, odotamme kirjastoon suurta asiakkaiden virtaa. Se tietysti aiheuttaa hieman hälyä eli täyttä hiljaisuutta emme saa, mutta olemme pyrkineet suunnitteluratkaisujen kautta tekemään tilasta mahdollisimman rauhallisen, Ojala sanoo. Ylimpään kerrokseen pääsee hissillä ja portaita pitkin. Toisessa kerroksessa tulee olemaan nuorisotilat ja kirjaston lasten ja nuorten osasto. Ideana on, että suuren huoneen toisessa päässä ovat nuorisotilat, jotka huoneen toiselle puolelle mentäessä muuttuvat hiljalleen kirjastoksi. Ensimmäisessä kerroksessa tulee olemaan 125 hengen monitoimitila, jossa on nousevalla näyttämöllä varustettu sali sekä kokoustiloja. Ojalan mukaan tavoitteena on ollut rakentaa mahdollisimman monikäyttöiset tilat, jotka taipuvat moneen. Esimerkiksi kokoustilat voidaan yhdistää saliin. Rakennuksen valmistuttua, alhaalta löytyy myös kaksi näyttelytilaa ja kahvila. Rakennuksen ulkopintaa peittää paperia muistuttava komposiittilevy, joka herättää varmasti kiinnostuksen. – Valkoinen puhdas paperipinta kuvastaa uutta alkua ja pinta luo mielleyhtymän kirjaston aineistomateriaaliin ja Nokian paperiteollisuuteen”, kertoo Virran pääsuunnittelusta vastannut arkkitehti Pekka Koli . Hän kertoo, että rakennukselta toivottiin näyttävyyttä ja houkuttelevaa ulkonäköä. – Nokian keskustaan haluttiin selvää dominanssia, kun moni kauppakin on sieltä kadonnut. – Tavoitteena on myös, että tulevaisuudessa kirjasto- ja kulttuuritalon toiminta näkyy suurista ikkunaseinistä kutsuvana ympäristöön.