Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Koronavirus Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö

Nuori yrittäjä avaa Kotipizzan Makuunin entisiin tiloihin – ”Hauskaa pitää olla, ja työntekijöistä on pidettävä hyvää huolta, sillä työntekijä on yrittäjän käyntikortti”

”Se on siellä, missä ennen oli Makuuni.” Näin Mika Pajukko suunnittelee sanovansa ihmisille, joille Välimäenkatu ei kerro yhtään mitään. Kyllähän kaikki nimittäin Makuunin ja sen keltaiset mainosteippaukset muistavat. Ja mikäli se Pajukosta on kiinni, ihan pian ja vielä joskus vuosikymmenienkin päästä kylillä tiedetään, että ”siinä on se Kotipizza”. Pajukko ryhtyi yrittäjäksi 20-vuotiaana ostettuaan Vammalan Kotipizzan vuonna 2015. Vuotta myöhemmin hän avasi toisen ravintolansa Nokian Citymarketin liiketalossa, ja pian, tarkalleen ottaen 11. helmikuuta, on kolmannen vuoro. Tosin, uuden liiketilan varmistuttua Nokialta oli aika luopua Vammalan ravintolasta, vaikka se onkin tuonut Pajukolle tunnustusta emoketjulta. Pajukko on saanut viime vuosina palkintoja muun muassa myynnin kehittämisestä sekä liiketoiminnan uudistamisesta ja kasvattamisesta, sekä kiitosta näkemyksellisestä johtamisesta. Ihan kaikkeen ei kuitenkaan vikkeläkäänteinenkään nuori mies ehdi. – Palkinnot ovat tuntuneet mukavilta, mutta olen sen tyyppinen, että kaipaan työltä uusia haasteita ja haluan ottaa riskejä. Ja olisi kolmen ravintolan pyörittäminen ehkä ollut kolmen pienen lapsen isälle ajallisesti liikaa, Pajukko sanoo. ”Jännittää, ihan älyttömästi” Vaikka Pajukko onkin avaamassa jo kolmatta ravintolaansa, hän tunnustaa jännittävänsä. Itse asiassa ihan älyttömästi. Mutta se on sitä kuuluisaa hyvää, innostuneen odottavaa jännitystä. Löytävätkö ihmiset tänne? Riittääkö Nokialla ylipäätään ihmisiä? – No riittäähän täällä, siitä ei ole epäilystäkään, Pajukko nauraa. – Keskustassa on nyt niin paljon kaikkea meneillään, että toivottavasti se herää pian kunnolla eloon. Uskon myös, että lisääntyvä ravintolatarjonta saa ihmiset liikkeelle omallakin kylällä. Ja ainakin pystymme vastaamaan paremmin kuljetuskysyntään, sillä vaikka kuljetamme Nokialla jo kahdella autolla, lisäkapasiteettia tarvitaan. Reilun kolmen vuoden aikana Pajukko on nähnyt omin silmin, miten ruuan kotiinkuljetuksesta on tullut osa ihmisten arkea, ja ravintolakulttuuri on muutenkin muuttunut tällä vuosituhannella voimakkaasti. – Kun olin lapsi, perjantait saattoivat olla niitä juhlapäiviä, jolloin törsättiin hakemalla kotiin perhepizza. Nykyään ulkona syödään viikollakin, ravintolaan lähdetään koko perheen kanssa, ja ruuassa kiinnitetään aidosti huomiota laatuun, makuun ja vastuullisuuteen, Pajukko kuvailee. Näitä asioita hän itsekin ruuassa arvostaa. Niinkin yksinkertainen asia kuin pizza on Pajukon mielestä paljon muutakin kuin pelkkä vatsantäyttäjä: Parhaimmillaan se on käsityöntaitajan taidonnäyte, kaunis ja kutsuva, herkullinen makunystyröiden kutkuttaja. ”Yrittäminen ei saa olla liian vakavaa” Pajukko suhtautuu työhönsä intohimoisesti, eikä vain siksi, että siinä on kiinni sekä hänen että hänen perheensä elanto. Vaan ennemminkin siksi, että hän kokee vastuunsa yrittäjänä olevan jotain paljon suurempaa. Pienyrittäjänä hän ei pysty työllistämään satoja ihmisiä, mutta kymmenkunta kuitenkin, ja se on rutkasti enemmän kuin nolla. Hän kertoo yrittävänsä tukea parhaansa mukaan erityisesti nuorten työllistymistä, sillä onhan hän itsekin vasta 25-vuotias ja tietää tarkkaan, miten vaikeaa ensimmäistä työpaikkaa on saada. – Suurista ajatuksista huolimatta yrittäminen ei saa olla liian vakavaa. Hauskaa pitää olla, ja työntekijöistä on pidettävä hyvää huolta, sillä työntekijähän on yrittäjän käyntikortti, Pajukko jatkaa. – Olen oppinut näiden vuosien aikana kokonaisvaltaisen asiakaspalvelun merkityksen yritystoiminnassa. Uskon, että aito läsnäolo synnyttää yrittäjän ja työntekijöiden välille luottamuksen, joka näkyy hyvinvoivana työntekijänä ja siten myös hyvinvoivana yrityksenä. Ja kun antaa itsestään 110 prosenttia, se yleensä riittää. Edit 3.2. klo 8.40: Korjattu Pajukon ikä 24 vuodesta 25 vuoteen.