Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Blogit Kaupallinen yhteistyö

Miksi muisti huononee? – 7 tärkeää vitamiinia, joiden puute sairastuttaa

• Vitamiinit ovat elimistölle välttämättömiä suojaravintoaineita. • Valtaosan vitamiineista ihminen saa terveellisen ruokavalion kautta. • Vitamiininpuutos voi jopa sairastuttaa ihmisen. Ihmisten ruokailutottumukset ovat muuttuneet rajusti vuosien saatossa, ja tutkimusten mukaan esimerkiksi ravintolan annoskoko on peräti nelinkertaistunut sitten 50-luvun. Kiitos einesten, pikaruoan ja muiden kemikaaleilla kyllästettyjen herkkujen, moni meistä ei enää saa päivittäisen tarpeen edestä mitään muuta kuin kaloreita. Ravintoaineiden puutoksella voi olla pitkäaikaisia haittavaikutuksia terveyteen, ja ne voivat häiritä sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia. Listasimme alle yleisimpiä vitamiineja sekä mineraaleja, joiden puutos voi aiheuttaa oireita huonomuistisuudesta masennukseen, työkyvyn alenemiseen tai jopa vuotaviin ikeniin. B12-vitamiini B12-vitamiinin puute ilmoittaa itsestään anemiana, väsymyksenä, heikkoutena, ummetuksena, laihtumisena, ruokahaluttomuutena, masennuksena, dementiaoireina, tasapainovaikeuksina sekä suun tai kielen kipuiluna. Myös neurologisia oireita, kuten pistelyä tai käsien ja jalkojen puutumista saattaa ilmetä. Erityisesti moni kasvissyöjä tai vegaani saattaa kärsiä B12-vitamiinin puutteesta, sillä sitä saa luonnostaan monista eläinperäisistä tuotteista kuten kalasta, lihasta, kanasta, munista sekä maitotuotteista. Ruokavaliotaan ei kuitenkaan tarvitse lähteä muuttamaan saadakseen kallisarvoista vitamiinia, vaan sitä löytyy muun muassa luontaistuotekaupasta saatavista ravintohiivahiutaleista, joita voi ripotella näppärästi ruoan kuin ruoan päälle. C-vitamiini Tiesitkö, että suurin osa eläimistä pystyy tuottamaan C-vitamiinia itse? Valitettavasti me ihmiset emme moiseen pysty, jolloin sitrushedelmät, tomaatit, kiivit, parsakaali, mansikat, ruusukaalit sekä perunat, muiden muassa, ovat olennainen osa päivittäistä ruokavaliotamme. C-vitamiinin saanti on tärkeää, sillä elimistö käyttää sitä esimerkisi kollageenin muodostukseen, vastustuskyvyn lisäämiseen, ruoansulatuksen tehostukseen sekä raudan imeytymiseen – jos kärsit sen puutteesta, saatat tuntea olosi erityisen väsyneeksi, sairastat usein, ikenesi voivat vuotaa sekä haavat parantua hitaasti. D-vitamiini Kroppamme kehittää D-vitamiinia itsestään silloin, kun altistumme auringonvalolle. Me suomalaiset pääsemme nauttimaan tästä ilosta varsin harvoin, jolloin D-vitamiinilisä onkin erityisen tarpeen. Luonnostaan D-vitamiinia löytyy lohen, makrillin sekä tonnikalan kaltaisista rasvaisista kaloista sekä maksasta, munankeltuaisista sekä sienistä, mutta vitamiinin riittävä saanti on paras varmistaa purkista. D-vitamiini on tärkeää vahvoille luille, sillä se toimii erityisen hyvin kalkin sekä magnesiumin kanssa, ja sen puute näkyy usein väsymyksenä, särkynä sekä myöhemmin osteoporoosina. D-vitamiini myös laskee tulehdusta sekä parantaa vastustuskykyä. Jodi Moneen suolaan lisättävä jodi on elimistölle tärkeää ennen kaikkea kilpirauhashormonin tuotannon kannalta. Sitä tarvitaan myös sikiön aivojen sekä luiden parhaan mahdollisen kehityksen takaamiseksi. Luonnostaan jodia löytyy merikalasta, merilevästä, katkaravuista sekä muista merenelävistä sekä viljatuotteista. Erityisen tärkeää jodi on odottavalle äidille sekä vauvoille. Aikuisilla jodinpuutoksen merkittävin merkki on struuma, siis suurentunut kilpirauhanen, alentunut työteho sekä muutokset mielialassa. Krooninen jodinpuute voi myös aiheuttaa kilpirauhassyöpää. Rauta Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan raudanpuute on maailman yleisin ravitsemushäiriö. Rautamineraali erotellaan kahteen eri osaan, eläinperäisistä tuotteista saatavaan hemirautaan sekä muun muassa linsseistä, pinaatista, kurpitsansiemenistä ja pavuista saatavaan kasviperäiseen nonhemirautaan. Rauta on erittäin tärkeä kropan normaalin toiminnan varmistamiseksi. Se auttaa hapen kulkua soluissa, vauhdittaa verenmuodostusta sekä auttaa valkuaisaineiden imeytymistä ja kulkua elimistössä. Raudanpuutteesta kärsivälle tyypillisiä oireita ovat väsymys, heikotus, heikot työtulokset niin töissä kuin koulussa, vastustuskyvyn lasku sekä tulehtunut kieli. Magnesium Pähkinät, vihreät kasvikset, tumma suklaa, avokadot, banaani sekä täysjyvät sisältävät reippaasti magnesiumia, mutta ruokatottumusten muuttumisen vuoksi moni kärsii nykyisin sen puutteesta. Magnesium on tärkeää siksi, että se auttaa yli 300 erilaisen entsyymin imeytymistä kroppaan, se häätää myrkkyjä sekä helpottaa erilaisten hermosignaalien kulkua. Magnesiuminpuutoksen ensimmäiset merkit ovat pahoinvointia, ruokahaluttomuutta, väsymystä sekä heikotusta. Jos tila pahenee, saattaa myös ilmetä lihaskramppeja, kouristuksia, käytösmuutoksia sekä ongelmia sydämen toiminnassa. Joidenkin tutkimusten mukaan magnesiumpitoinen ruokavalio myös laskee sydänkohtauksen riskiä. Sinkki Monet suomalaiset saavat ruokavaliostaan riittävästi sinkkiä, sillä sitä löytyy lähes kaikesta. Erityisen paljon sitä saa ruotoineen syötävästä kalasta, äyriäisistä, lihasta, siemenistä, pähkinöistä, auringonkukansiemenistä sekä vihreistä vihanneksista kuten pinaatista, parsakaalista sekä herneistä. Sinkki on elimistölle tarpeen vastustuskyvyn vuoksi, ja sinkki myös vauhdittaa erilaisten haavojen paranemista sekä parantaa haju- ja makuaistia. Sinkinpuute puolestaan ilmenee lapsilla hitaana kehityksenä, teini-ikäisellä hidastuneena seksuaalikehityksenä sekä miehillä potenssiongelmina. Puutos saattaa myös aiheuttaa ripulia, hiustenlähtöä, haavoja, ruokahaluttomuutta sekä muutoksia makuaistissa. Lähde: MNN Health