Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Blogit Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Adventtipöydän menu saa tänä vuonna vaikutteita Espanjasta

Tapakset ovat espanjalaisessa ruokakulttuurissa alkupaloina tai viinin seurana tarjottavia pikkusuolaisia. Niiden ideana on, että ruoka koostuu suupaloista, joita usein syödään käsin. Tapas on siis pieni aperitiivipala, joka nautitaan yleensä ennen lounasta tai illallista, tai yhä useammin myös sen korvikkeena. Tämänvuotinen joulumenu noudatteleekin espanjalaistyyppistä tapasmenyytä. Se on kevennetty ja sopii erinomaisesti myös sinkun joulupöydäksi. Tapasten kanssa sekä yleensäkin espanjalaiseen ruokakulttuuriin liittyvät aina myös hyvät viinit. Espanjassa on sanonta, että viini aterialla pitää ihmisen terveenä. Punaviini sisältääkin terveydelle hyödyllisiä ainesosasia. Lisäksi hyvä, sopiva viini tuo aterian ruuan aromit paremmin esille. Menu Alkuruuat: Lohimousse-saaristolaisleipäset Omena-punakaali-aurajuustosalaatti Pääruuat: Bataatti-kermalaatikko Parmankinkkukierteet Bratwursteja, chorizomakkaroita Lisuke: Luumusinappi Jälkiruoka: Raikas päärynäjuustokakku Reseptit Lohimousseleivät 12 kpl, laktoositon Lohimousse valmistuu kätevästi kahdesta raaka-aineesta suoraan yhdessä kulhossa. Kalan ja muut ainekset saa näyttävästi päälle. 1 rasia (200 g) kylmäsavulohituorejuustoa 2 dl vispikermaa, laktoositon 125 gr graavilohta palana rucolaa tai muuta salaatinlehteä 10 hillosipulia ripaus mustapippuria saaristolaisleipänappipaloja tai muuta tummaa leipää Vaahdota kerma ja tuorejuusto kulhossa. Kuutioi lohi ja hienonna hillosipulit. Sipaise leiville moussea. Laita pala salaatinlehteä päälle. Lusikoi päälle moussea. Nosta päällimmäiseksi lohikuutiot ja sipulihakkelus. Rouhi päälle ripaus mustapippuria.Tarjoa alkupaloina. Vinkki! Voit halutessasi yhdistää lohimoussen kaikki raaka-aineet keskenään ja tarjota moussen erikseen. Yksi vaihtoehto on myös valmistaa lohimousseblinejä. Juttu jatkuu kuvan jälkeen. Pirteä omenapunakaalisalaatti 4 annosta, gluteiiniton Punakaalisalaatti sopii vaihteeksi rosollin sijaan joulupöytään. Se sopii erinomaisesti myös erilaisten makkaroiden, kuten kinkun, bratwurstien ja chorizojen, kera. noin 250 g punakaalia 1/2 rkl sitruunamehua 1½ rkl omenaviinietikkaa ½ rkl sinappia 1½ rkl hunajaa tai sokeria mustapippuria myllystä Lisäksi 1 (150 g) hapan omena noin ½ dl saksanpähkinöitä ½ pussia (à 150 g) aurajuustomurua 1 dl turkkilaista jogurttia (tuoretta persiljaa koristeluun) Valmista ensin marinadi; yhdistä kulhossa sitruunamehu, omenaviinietikka, sokeri ja mustapippuri. Leikkaa punakaali ohuiksi suikaleiksi ja lisää ne kulhoon marinadin joukkoon. Sekoita hyvin. Anna marinoitua noin 15 minuuttia. Kuori ja kuutioi sitten omena. Rouhi saksanpähkinät. Yhdistä punakaaliin pähkinät, omenakuutiot ja jogurtti. Sekoita hyvin. Asettele salaatti tarjoiluvadeille. Ripottele lopuksi salaatin pinnalle aurajuustomurua ja koristele hienonnetulla persiljalla. Makea kerma-bataattilaatikko 6 annosta, gluteiiniton, laktoositon, kasvis, kananmunaton Makea bataatti sopii joulupöytään suolaisten ruokien kera lämpimänä lisukkeena. 2 bataattia (noin 1 kg) 1 sipuli 1 prk (150 gr) Creme fraichea 2 dl ruokakermaa 1-1½ tl suolaa mustapippuria myllystä 1 pussi (150 g) mozzarellaraastetta Kuori bataatit. Halkaise ne kahteen osaan. Leikkaa puolikkaista sormen vahvuisia tankoja. Kuori ja viipaloi sipuli. Laita sitten kasvikset noin 20x30 cm uunivuokaan. Sekoita crème fraiche, ruokakerma, suola ja pippuri, ja kaada seos kasvisten päälle. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa noin tunti. Huom! Lisää juustoraaste laatikon pinnalle vasta paistamisen puolessa välissä. Parmankinkkukierteet parmankinkkusiivuja (1-2 per ruokailija) tai muuta kinkkua Dijon-sinappia kovaa vuohenmaitojuustoa tai muuta juustoa rucolaa Levitä kinkkusiivuille ohuelti dijoninsinappia. Leikkaa vuohenjuusto pikkusormen kokoisiksi tangoiksi ja laita yksi juustotanko jokaiselle kinkkusiivulle. Voit käyttää myös muitakin juustoja kuin vuohenmaitojuustoa. Nosta päälle rucolaa pieni nippu. Rullaa ja aseta tarjolle kuumennettujen bratwursti- ja chorizomakkaroiden rinnalle. Juttu jatkuu kuvan jälkeen. Ihana luumusinappi Luumuista sinappia kannattaa tehdä kerralla isompi annos ja antaa osa ruokalahjana ystäville. Luumuinen sinappi maistuu mm. kinkun tai kalkkunan kanssa. Viiden desilitran annos 1 ¼ dl (50 g) sinappijauhetta 2 tl perunajauhoja 1 ½ dl sokeria 2 dl ruokakermaa 1 muna 1 ½ dl luumumarmeladia 2 rkl konjakkia tai punssia Sekoita sinappijauhe, sokeri ja perunajauhot paksupohjaisessa kattilassa. Lisää joukkoon kerma, luumumarmeladi ja muna. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. Nosta kattila levyltä. Kaada sinappi esimerkiksi pieniin lasipurkkeihin. Kuumenna pestyt purkit ensin uunissa sadassa asteessa. Sulje purkkien kannet ja jäähdytä. Koristele purkit nauhalla ja etiketillä. Luumusinappi säilyy jääkaapissa 3 - 4 viikkoa.