Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Blogit Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Viinivinkki pimeneviin syysiltoihin: Pihvin kyytipojaksi sopii mainiosti malbec

Kesäisen valkoviinikauden jälkeen syksyn pimenevissä illoissa maistuvat tuhdit punaviinit. Bordeauxista kotoisin oleva malbec-rypäle tunnetaan tuottoisana lajikkeena niin kotimaassa Ranskassa kuin sen suurta suosiota nauttivassa Argentiinassa. Malbecista saadaan runsaan hedelmäisiä ja poikkeuksellisen mehukkaita punaviinejä. Ranskassa malbec on kulmikkaampi, kun taas Argentiinan lämmössä Andien juurella viineissä on muhevuutta ja pehmeitä parkkihappoja, mikä tekee viinistä huomattavasti monikäyttöisemmän. Ranskalainen malbec on usein yhtenä osana sekoiteviineissä. Argentiinassa malbecit ovat pääasiallisesti lajikeviinejä eli viini on tehty sataprosenttisesti samasta rypälelajikkeesta. Rypälelajikkeesta saatu viinissä on usein korkea alkoholipitoisuus, minkä tunnistaa siitä, että viini laskeutuu lasin reunaa pitkin hitaasti. Viinimaailmassa ilmiötä käytetään sanontaa pitkä kyynel. Viinin aromit myötäilevät mausteita, mustaherukkaa, karhunvatukkaa ja mustikkaa. Tuoksusta on tunnistettavissa mausteita ja tummia marjoja. Malbec sopii mainiosti muun muassa tummalihaisiin pataruokiin. Pataan loraus malbecia, hyvä haudutus ja samaa viiniä ruokajuomaksi on takuuvarma yhdistelmä onnistuneelle viinivalinnalle. Pihvin kanssa malbecista tehdyt viinit eivät voi mennä pahasti vikaan. Tuhdit ja täyteläiset malbecit kestävät hyvin jopa 20 vuoden varastointia. Toki pitkää varastointia haluavien kannattaa ostaa viiniä aina useampi pullo kerrallaan, jolloin pääse seuraamaan viinin elinkaarta maistelemalla sitä vaikkapa puolen vuoden välein.