Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Blogit Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Tältä näyttää pian valmistuva Vihnuskodin B-osa – Muuttotouhut alkavat joulunpyhien jälkeen

Vihnuskodin uusi B-osa alkaa olla viimeistelyjä vaille valmis. Näillä näkymin uudisrakennus luovutetaan kaupungille joulukuun 19. päivänä, pari kuukautta alkuperäisestä aikataulusta etuajassa. Asukkaat ja henkilöstö muuttavat uusiin tiloihin joulunpyhien jälkeen, sillä joulunaika halutaan Nokian vt. perusturvajohtaja Katja Uitus-Mäntylän mukaan pyhittää rauhoittumiselle. –Odotamme muuttoa iloisin mielin, sillä tilat vaikuttavat toimivilta ja erityisesti tämän päivän hoitoon suunnitelluilta, esimerkiksi huonommin liikkuvat asukkaat on otettu suunnittelussa huomioon. Olemme todella tyytyväisiä, hän sanoo. Vihnusrinnesäätiön hallituksen edustajat pääsivät kurkistamaan ulkoasustaan kovasti kiitosta keränneen rakennuksen sisään keskiviikkona. Kolmesta lohkosta koostuvassa rakennuksessa on kaikkiaan 90 ympärivuorokautisen hoivan asukaspaikkaa ja 18 tukiasumispaikkaa. –Parihuoneiden ansiosta uudessa rakennuksessa on 16–18 asukaspaikkaa enemmän kuin nyt. Uudessa Vihnuskodissa korostuu ryhmäkotimaisuus, sillä yksiköt ovat noin 15 hengelle suunniteltuja, Uitus-Mäntylä jatkaa. Sauna pitää olla Yksiköllä tarkoitetaan tässä tapauksessa yhden lohkon yhtä kerrosta. Nelikerroksisen rakennuksen pääsisäänkäynti sijaitsee rakennuksen pohjoispuolella, ja sen takana eteen avautuu tilava aula. Ruokailutilat ja jakelukeittiö, sekä muun muassa kuntosali ja tukiasumiseen tarkoitetut asunnot, sijaitsevat niin ikään pohjakerroksessa. –Ylempiin kerroksiin pääsee joko portaita pitkin tai kahdella hissillä, joista toinen on läpikuljettava. Hissi kertoo iloisesti englanniksi meidän siirtyvän kolmoskerrokseen. Kieli muutetaan kyllä suomeksi, vakuuttaa Vihnusrinnesäätiön toimitusjohtaja Heikki Niemelä , ja kehottaa astumaan peremmälle ykkössiipeen. Ohitamme saunan, jollainen tietenkin pitää löytyä jokaisesta kerroksesta. Syksyiset auringonsäteet tulvivat yhteistilaan sekä Vihnusjärven että Penttilänpuiston puolelta. Tilavat ikkunat ulottuvat lähes lattiaan saakka, ja molemmilla puolilla ikkunoiden takana näkyy myös tilava parveke. Hillityn harmaa puukuvio koristaa keittiö- ja muiden kiinteiden kalusteiden pintoja, ja led-valaistus myötäilee mukavasti luonnonvaloa. Valaistusta ohjataan digitaalisella Dali-järjestelmällä, mikä vapaasti tiivistettynä tarkoittaa älyvalaistusta liiketunnistimineen ja himmentimineen. Rakennuksessa on myös osittainen maalämpö, ja kaikissa tiloissa on lattialämmitys ja lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihto. –Talossa on myös sisäänrakennettu hälytysjärjestelmä, johon liitetään henkilöstön työpuhelimet. Jos joku asukas painaa nappia huoneessaan, hälytys tulee suoraan hoitajan puhelimeen, josta sen voi myös kuitata. Samalla systeemillä hoitaja voi hälyttää lisäkäsiä huoneeseen, jos tilanne sitä vaatii, Niemelä kertoo. Ylimääräisiäkin kosteusmittauksia Auringonvalo lankeaa suurista ikkunoista myös varsinaisiin asukashuoneisiin. Huoneen koko on keskimäärin 25 neliötä, ja sängylle kaavaillun paikan paljastaa kattoon kiinnitetyt nostokiskot. Ne on tarkoitettu helpottamaan hoitajien työtä, ja varmasti monet selät niistä vielä kiittävätkin. Kylpyhuoneet on varustettu asianmukaisilla kaiteilla ja tukivälineillä, ja varmuuden vuoksi kahdella lattiakaivolla. Jos suihkutilan kaivo syystä tai toisesta tukkeutuu, kynnyskaivo voi vielä pelastaa vesivahingolta. Kosteusasioihin on muutenkin kiinnitetty rakennusvaiheessa erityistä huomiota. Jatke Oy:n vastaava mestari Mika Mäntyvaara sanoo, että kosteusmittareiden ja ulkopuolisen, sertifioidun kosteusmittaajan tarkistusten lisäksi rakenteiden kuivuus on varmistettu porareikämittauksilla ennen pinnoittamista. –Mika on ollut mukana alusta asti, mikä on ollut erittäin hyvä asia. Sekä pääurakoitsijan että meidän päätavoitteemme on se, että saamme hyvän, kuivan ja terveen rakennuksen, joka palvelee käyttäjiään pitkään, Niemelä sanoo. Parkkipaikkoja löytyy runsaasti Myös pihatyöt on tarkoitus viedä vielä tänä vuonna niin pitkälle, kuin mahdollista. Rakennusta reunustaville nurmialueille on jo kylvetty nurmikko, ja keväällä tarkistetaan vielä, että se varmasti alkaa kasvaa. Asvaltointityöt niin uudelle pysäköintialueelle kuin pääoven edessä kulkevalle tiellekin tehdään valmiiksi heti, kun viimeinen työkone on puksutellut pois pihamaalta. Sitten talon edustalla kelpaa liikkua myös rollaattorin kanssa. Katso videolta, millä paikan päällä näyttää: Terveyskeskustoimintoja vanhoihin tiloihin Kun Vihnuskodin vanhan puolen asukkaat muuttavat uusiin tiloihin, osa terveyskeskuksen toiminnoista on tarkoitus siirtää tyhjentyviin tiloihin odottamaan uutta hyvinvointikeskusta. Varsinainen muuttosuunnitelma ei ole vielä valmistunut, mutta Uitus-Mäntylän mukaan muutto tapahtuu todennäköisesti porrastetusti. Koska vanhan Vihnuskodin tiloja saatetaan joutua remontoimaan jonkin verran terveyskeskustoimintoja varten, muutto ajoittunee maaliskuulle. –Vielä ei ole täysin varmaa, mitkä toiminnot jätetään terveyskeskukseen. Tiedossa kuitenkin on jo, että ainakin hammashoitola ja terveyskeskussairaala jäävät nykyiselle paikalleen siihen saakka, kunnes uusi hyvinvointikeskus valmistuu.