Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Blogit Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Ruokabloggaaja kehittää omat omenahilloreseptinsä – Marika Kaila kertoo bloggaajan arjesta: "Jos menee ihan penkin alle, kysyn yritykseltä, haluavatko he, että julkaisen mielipiteeni blogissa"

Nokialainen ruokabloggaaja Marika Kaila valmistautuu syksyyn, kuten kuka tahansa ruokaintoilija. Hän yrittää tehdä pakkaseen tilaa, kun tuttavan puutarhassa on valmistumassa omenasato. –Käytän omenaa niin ruoanlaitossa kuin leivonnassa. Omenat viipaloin valmiiksi pakkaseen piirakkaa varten. Teen hillot itse ja mehut valmistan mehulingolla, Kaila kertoo. Pakastimen raivaaminen onnistuu esimerkiksi käyttämällä omenahillon valmistuksessa muitakin luonnonantimia. Kaila sai pari vuotta sitten äidiltään tyrniä ja karpaloa ja siitä kimmokkeen testata marjaisaa tvistiä hillossa. Ja yhdistelmä natsasi. –Kaikki uudet makuparit löydän kokeilemalla. Aina ei mene putkeen, mutta ennalta ei voi tietää, Kaila sanoo. Neljä vuotta sitten työttömäksi jäämisensä jälkeen bloggaajan uran aloittanut kokki hioo reseptit viimeisen päälle ennen julkaisua. Kailan Ranteita myöjen taikinasa -blogin kävijälukemat räjähtivät viime vuonna gluteenittoman Daim-mokkapalareseptin julkaisun jälkeen. Blogin seuraajamäärä tuplaantui tuolloin yli 40 000 yksilöityyn kävijään kuukaudessa. Kaupallisia yhteistöitä Kailalla on ollut jo reilut kolme vuotta. Kailalla on myös blogille omistettuja sosiaalisen median tilejä, joilla on tuhansia seuraajia. Hän elää yhä pitämällä blogia ja aikoo toistaiseksi edelleen jatkaa samalla polulla. Uutta sävyä tekeminen on kuitenkin saanut. Mukaan ruokaohjeiden rinnalle on hiljalleen tullut lifestyle-kirjoittaminen. –Ruokaohjeita tehdessä en halua kirjoittaa kovin pitkiä johdantoja, ja halusin kokeilla, olisiko minusta luomaan vapaampaakin tekstiä, Kaila sanoo. Lifestyle-bloggaaminen käsittää muun muassa hotelleista, ravintoloista ja erilaisista tuotteista kirjoittamista. Käänne on jopa hieman kansainvälistänyt Kailan työtä. Hän sai Ruotsista yhteydenoton, jossa eräs yritys toivoi hänen testaavan blogitekstissä bluetooth-nappikuulokkeita. Bloggaaja tarttui tarjoukseen, ja sattui vielä tykkäämään tuotteesta. –En valehtele lukijoilleni. Kirjoitan aina rehellisesti, mitä mieltä olen tuotteista ja palveluista, Kaila kertoo. Hän ei kuitenkaan harrasta tarjottujen yhteistöiden suurta valikoimista, joten tuotteiden kokeilu on myös bloggaajalle jännittävää. Ainoastaan kerran Kaila ei ole julkaissut erästä ravintola-arviotaan, kun kaikki käyntiin liittynyt ei sujunutkaan. Kyseessä oli vasta avattu ravintola eikä Kaila halunnut aiheuttaa yrittäjälle harmia. –Jos menee ihan penkin alle, kysyn kyllä yritykseltä, haluavatko he, että julkaisen mielipiteeni blogissa, bloggaaja sanoo. Omasta elämästään, kuten perheestä, Kaila ei juurikaan blogissa lavertele. Työt ja yksityiselämä pysyvät siinä mielessä erillään. –Tämä on vain blogi ja minun juttuni. Ei siihen esimerkiksi perhettä tarvitse sekoittaa, Kaila toteaa. Hän haluaa myös vältellä inhottavia viestejä tuntemattomilta, vaikka niistä onkin ehtinyt jo saada osansa. –Saan miehiltä myös törkyviestejä. Tuhansien seuraajien joukkoon mahtuu monenlaista porukkaa, Kaila naurahtaa. Edit: Ensimmäisen kuvan kuvateksti korjattu, sillä Kaila ei ole saanut valaisinta yhteistyökumppanilta, vaan ostanut tuttavilta. 21.8. klo 8:21. Omena-karpalohillo: 1 kg omenoita, 100g karpaloita, 0,5 dl vettä, 1 dl hillosokeria, 0,5 dl fariinisokeria, 2 tl aitoa vaniljasokeria, 0,5 sitruunan puristettu mehu Pese omenat, poista madonsyömät ja siemenkodat. Älä kuori. Paloittele omenat kuorineen Lisää karpalot ja vesi kattilaan Kiehauta seosta n. 10–15 min, välillä sekoittaen Lisää sokerit ja sitruunan puristettu mehu ja soseuta sauvasekoittajalla hillo tasaiseksi Laita kattila ilman kantta uuniin: 180 C, n. 0,5 h Jäähdytä hillo ja laita kylmänä lasipurkkeihin. Tyrni-omenahillo: 1 kg omenoita, 200g tyrniä, 0,5 dl vettä, 0,5 sitruunan puristettu mehu, 0,5 dl fariinisokeria Toimi muuten samoin kuin omena-karpalohilloa valmistaessa. Lisää fariinisokeri sitruunan mehun kanssa kiehautuksen jälkeen, kuten edellisessä ohjeessa sokerit lisättiin. "Jos menee ihan penkin alle, kysyn kyllä yritykseltä, haluavatko he, että julkaisen mielipiteeni blogissa."