Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Koronavirus Näköislehti Live Nostalgia Kaupallinen yhteistyö

Marika Kailasta tuli ruokabloggaaja työttömyyden jälkeen - nyt entinen kokki kehittää omia omenahilloreseptejä: "Oma elämäni ei blogiin kuulu”

Nokialainen ruokabloggaaja Marika Kaila valmistautuu syksyyn, kuten kuka tahansa ruokaintoilija. Hän yrittää tehdä pakkaseen tilaa, kun tuttavan puutarhassa on valmistumassa omenasato. –Käytän omenaa niin ruoanlaitossa kuin leivonnassa. Omenat viipaloin valmiiksi pakkaseen piirakkaa varten. Teen hillot itse ja mehut valmistan mehulingolla, Kaila kertoo. Pakastimen raivaaminen onnistuu esimerkiksi käyttämällä omenahillon valmistuksessa muitakin luonnonantimia. Kaila sai pari vuotta sitten äidiltään tyrniä ja karpaloa ja siitä kimmokkeen testata marjaisaa tvistiä hillossa. Ja yhdistelmä natsasi. –Kaikki uudet makuparit löydän kokeilemalla. Aina ei mene putkeen, mutta ennalta ei voi tietää, Kaila sanoo. Työttömyys loi uuden uran Kuusi vuotta sitten työttömäksi jäämisensä jälkeen bloggaajan uran aloittanut kokki hioo reseptit viimeisen päälle ennen julkaisua. Kailan Ranteita myöjen taikinasa -blogin kävijälukemat räjähtivät viime vuonna gluteenittoman Daim-mokkapalareseptin julkaisun jälkeen. Blogin seuraajamäärä tuplaantui tuolloin yli 40 000 yksilöityyn kävijään kuukaudessa. Kaupallisia yhteistöitä Kailalla on ollut jo reilut viisi vuotta. Kailalla on myös blogille omistettuja sosiaalisen median tilejä, joilla on tuhansia seuraajia. Hän elää yhä pitämällä blogia ja aikoo toistaiseksi edelleen jatkaa samalla polulla. Uutta sävyä tekeminen on kuitenkin saanut. Mukaan ruokaohjeiden rinnalle on hiljalleen tullut lifestyle-kirjoittaminen. –Ruokaohjeita tehdessä en halua kirjoittaa kovin pitkiä johdantoja, ja halusin kokeilla, olisiko minusta luomaan vapaampaakin tekstiä, Kaila sanoo. Lifestyle-bloggaaminen käsittää muun muassa hotelleista, ravintoloista ja erilaisista tuotteista kirjoittamista. Käänne on jopa hieman kansainvälistänyt Kailan työtä. Hän sai Ruotsista yhteydenoton, jossa eräs yritys toivoi hänen testaavan blogitekstissä bluetooth-nappikuulokkeita. Bloggaaja tarttui tarjoukseen, ja sattui vielä tykkäämään tuotteesta. –En valehtele lukijoilleni. Kirjoitan aina rehellisesti, mitä mieltä olen tuotteista ja palveluista, Kaila kertoo. Hän ei kuitenkaan harrasta tarjottujen yhteistöiden suurta valikoimista, joten tuotteiden kokeilu on myös bloggaajalle jännittävää. Ainoastaan kerran Kaila ei ole julkaissut erästä ravintola-arviotaan, kun kaikki käyntiin liittynyt ei sujunutkaan. Kyseessä oli vasta avattu ravintola eikä Kaila halunnut aiheuttaa yrittäjälle harmia. –Jos menee ihan penkin alle, kysyn kyllä yritykseltä, haluavatko he, että julkaisen mielipiteeni blogissa, bloggaaja sanoo. Oma elämä pysyy suojassa Omasta elämästään, kuten perheestä, Kaila ei juurikaan blogissa lavertele. Työt ja yksityiselämä pysyvät siinä mielessä erillään. –Tämä on vain blogi ja minun juttuni. Ei siihen esimerkiksi perhettä tarvitse sekoittaa, Kaila toteaa. Hän haluaa myös vältellä inhottavia viestejä tuntemattomilta, vaikka niistä onkin ehtinyt jo saada osansa. –Saan miehiltä myös törkyviestejä. Tuhansien seuraajien joukkoon mahtuu monenlaista porukkaa, Kaila naurahtaa. Edit: Ensimmäisen kuvan kuvateksti korjattu, sillä Kaila ei ole saanut valaisinta yhteistyökumppanilta, vaan ostanut tuttavilta. 21.8.2018 klo 8:21. Juttu on julkaistu alun perin 2018.