Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Blogit Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Omenamehua voi valmistaa myös kotikonstein – Makean juoman teossa menee noin tunti

Loppukesän omenasadosta riittää moneen käyttöön. Omenamehun tekeminen onnistuu kotona höyrymehustimen avulla. Nokian Marttojen jäsen Saara Miettinen valmistaa paljon mehuja omenoista ja jakaa niksejään myös Nokian Uutisten lukijoille. Omenalajikkeella ei hänen mukaansa mehunteossa ole niin merkitystä. –Valkeasta kuulaasta tulee varmaan eniten mehua, ja siitä tulee mielestäni hyvänmakuinen juoma, Miettinen sanoo. Paloitellut ja kypsät omenat laitetaan mehustimen kehikkoon. Huonot kohdat hedelmistä poistetaan, mutta kuoria tai siemenkotia ei tarvitse Miettisen mukaan irrottaa. Mehumaijan alakattila kaadetaan lähes täyteen vettä ja vesi kuumennetaan kiehuvaksi. Omenakehikko nostetaan mehukattilan päälle ja ne yhdessä vesikattilan päälle. Sitten vain mehustimen kansi tiukasti kiinni. Mehustamisessa kestää noin tunti, mutta omenien kypsyys ja laatu ratkaisevat ajankulun. Alakattilaa on pidettävä silmällä, ettei vesi hiivu ja että se kiehuu koko ajan, jotta hedelmistä mehua heruttavaa höyryä riittää kylliksi. Mehu on helppo laskea ensin kattilaan, jolloin siitä tulee myös laadultaan tasavahvaa. –Kattilaan valutettu mehu täytyy höyrystämisen jälkeen vielä kuumentaa noin 90-asteiseksi bakteerien tappamiseksi. Sitten se lasketaan kuumennettuihin pulloihin, joihin laitetaan puhtaat korkit päälle, Miettinen neuvoo. Kylmäkaapin lisäksi mehun voi säilöä myös pakkaseen. –Se on varmin tapa säilyttää mehua, Miettinen toteaa. Lähde: Marttaliitto