Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Blogit Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Näin lähtee kesäjano ja tottakai kesänälkäkin: Ryynimakkaraa ja kirsikkaista olutta

Panimon nurkalla kukkii puu, onko se poppeli vai joku muu? Erittäin hyvä kysymys, mutta nälkäisillä ei ole aikaa etsiä oikeaa vastausta puutarhakirjoista, koska Suomen kesä on maailman lyhin päivä ja se alkaa selvästi kallistua iltaan. Että olkoon puu tänään mikä puppeliduu tahansa, se saa luvan olla oma itsensä joskus toiste, koska nyt on päästävä kesäruoanvalmistukseen. Heti kättelyssä olisi pitänyt varoittaa siitäkin, että tämä juttu sisältää tuotesijoittelua, mutta ehtiihän sitä vielä tässä vaiheessakin, jos pitää kiirettä. Nimittäin Nokian Panimon Keisari-orkesterin johtaja Matti Heikkilä on kuumentanut veeperin infernaalisen kuumaksi ja on itsekin melko liekeissä päästessään esittelemään uusimpia kesäreseptejään. Matti aloittaa tuotesijoittelun sijoittelemalla ensin grillin poppelikkoon. Sen jälkeen hän sijoittelee edustamansa yrityksen leimalla varustetun puisen olutlaatikon istuimekseen grillin äärelle ja virallisena juomanlaskijana laskee lopuksi käsistään erinäisen määrän Panimon juomavalmisteita grillin välittömään läheisyyteen. Niin hyvä lämmin hellä, on mieli jokaisen, ja mukana myös vahva tunne siitä, ettei tänään tarvitse hyviä juomia kaukaa hakea. Tässä vaiheessa on helppo päätellä, että ruoanvalmistus on määrä hoitaa liiallista sörsselöimistä vieroksuen. Ja mitä juomiin tulee, käy selväksi, että ilman etikettiäkin voi elää. Itse resepti on haastava, muttei ylitsepääsemättömän vaikea, kunhan vain muistaa noudattaa eri valmistusvaiheille määrättyä pilkuntarkkaa järjestystä. Resepti on seuraavanlainen: avataan ryynäripaketti. Sen jälkeen asetellaan vakuumista poimitut ryynärit, viitisen pötkylää, grillin ritilälle tilaa säästämättä mutta läänistä tinkimättä. Kun pötkylöille on löydetty paistotapahtuman kannalta suotuisimmat asennot, siirrytään kypsyysasteen tarkkailuvaiheeseen, jossa korvat herkistetään kuulostelemaan tirinää. Tirinä on kaikille makkaroille, mutta etenkin ryynärille ominainen käristysääni. Sen voimistuessa on varottava, etteivät sianlihalle tyypilliset karsinageenit pääse periytymään tuotteen pintaan lätistämään tunnelmaa ja mustaamaan myös ruokamestarin mieltä. –Valitsin nämä Teivon Lihan ryynimakkarat siksi, että näissä on käytetty lihan kostukkeena Panimon omaa vierrettä, Matti sijoittaa tähän väliin asiaa valaisevan mainoskatkon. Kun tirinä alkaa voimistua, Matti kaivaa esiin aidon Viholan Vaahtopää -tuopin, mutta rohkean kesäjuoman voi sekoittaa myös Siuron Tuiske -kolpakkoon tai muuhun riittävän suureen juomalasiin. Matti kumoaa tuoppiin puoli litraa Pilsiä ja kolmasosalitran kirpakkaa Red Cherry -kirsikkalimunaatia. –Kesäjuoma, jota ei voita mikään, Heikkilä ylistää juomasekoitustaan, joka syntyi alle 17 sekunnissa Panimon omista tuotteista. –Tämä on meidän versiomme belgialaisesta kriekistä. Helppo olla samaa mieltä siitä, että juoma on kesäisessä raikkaudessaan ihan omaa luokkaansa. Se on myös kaukana kilpailijoistaan, sillä lähipoppelikossa ei näy vaanimassa yhtään kriekiä. Kippis sille. Kyllä paikallisuus on pop.