Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Blogit Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Lähdimme tutkimusmatkalle Nokian jäätelömarkkinoille – Kappas vain, kyllä nyt keskustassakin kelpaa

Keskustan kaduilla on viime päivinä sitkeästi kuiskailtu siitä, että jäätelö olisi tehnyt paluun. Muistattehan vielä viime kesän, jolloin nokialainen jäätelökatastrofi oli viittä vaille valmis? Ei yhden yhtä jäätelökioskia koko kylän sydämessä, tai edes kävelymatkan päässä siitä. Saahan jäätelöä toki marketeista ja ravintoloista, mutta kyllä siinä herkkusuuta hermostutti. Tämä on sen verran kuumottava asia, että sitä on pakko lähteä selvittämään. Pirkkalaistorin laidalla on kuulemma paikka, mistä sitä saa. Mutta koska sen aukeamiseen on vielä aikaa, otan oikeuden omiin käsiini ja päätän lähteä pehmismetsälle. Ilman sitä kesä ei ole kesä ollenkaan. Nokka kääntyy kohti Siuroa, sillä sen Satumaisesta Lähikaupasta löytyi jo viime kesänä lääkettä pehmiksennälkään. Ja siellähän se nakottaa, vohvelirivin vieressä. Jäätelökone, josta virtaa sitä ihanaa jäistä samettia. –Laitetaanko suklaata vai vaniljaa? Vai laitanko molempia kerroksittain, kysyy kauppias. Tötteröön, kiitos Otan tällä kertaa vain vaniljaa. Suklaapehmyt kun on sävytetty suklaahippusilla, ja se ei tähän suuhun istu. Satu Holmgren kertoo, että kaupan valikoimassa on aina vaniljaa, mutta toisessa maussa hän vuorottelee mansikan ja suklaan välillä. Niinpä se on vähän tuurista kiinni, mitä saa. Mutta todennäköisesti tuuri on ronkelimmallakin kohdallaan aika usein, sillä tänä keväänä jätskiä on mennyt nelisenkymmentä tötteröä päivässä ja maut vaihtuvat usein. Pehmyt vaatii vohvelin, tietenkin. Kuppiinkin sitä saisi, mutta kuten Holmgrenkin sanoo, tötterö on se ainoa oikeaoppinen tapa syödä jäätelöä. Lasten mielestä siinä on kuulemma jopa jotain aika siistiäkin, aikuismaista. –Lapset ottavat mieluummin tötterön, vaikka kupista syöminen ehkä sujuisi siistimmin. Pehmyt eroaa Pehmiksestä siinä, että se on vähän makeampaa ja sulaa aika nopeasti. Perinteiset pitävät pintansa Lähikaupan vastapäisestä naapurista, Grilli Pia&Katjasta, saa irtojäätelöä palloina. Mutta koska tämä on pehmisreissu, Kolmenkulman ABC-asema on seuraava kohde. Siellä on tiettävästi kylän ainoa oikea jäätelökioski, ja tiskin takana toista kesää näissä hommissa viihtyvä Nea Ihantola . En joudu jonottamaan, sillä pilvinen taivas (tai aikainen aamupäivä) on kenties pelotellut jäätelöporukkaa. Hellepäivinä kauhaa on saanut kääntää ihan kiitettävästi, Ihantola naurahtaa. –Pehmyt on selkeä suosikki, ja siksi se onkin nyt valitettavasti loppu. Usein siihen otetaan aito vohveli, niin kuin palloihinkin. Palloissa suosituimpia makuja ovat mansikka, suklaa ja vanilja, mutta kyllä joku aina uskaltaa uutuuksiakin maistaa. Tämän kevään uutuuksia ovat vadelmasmoothie, solero tropical ja salmiakki. Viimeisin näyttäisi olevan perinteinen kermajäätelö, kaksi muuta enemmän sorbettityyppisiä. Trendit muuttuvat jäätelöissäkin, ja seurailevat selvästi muuta ruokamuotia. On enemmän maidotonta, gluteenitonta, kaiketonta. Onneksi ei sentään mautonta. Mikä ihmeen gelato? Myös lähellä tuotettu on tänä päivänä arvossaan, ja sitä löytyy sieltä Pirkkalaistorin kulmalta. Kirppis Siisonin Päivi Koskinen kertoo miettineensä keväällä sekä pehmiskonetta että muun muassa tamperelaisen tehtaan irtojäätelöä. Pakasteallas olisi kuitenkin ollut turhankin tyyris investointi ja kirppiksen tilat olisivat käyneet ahtaaksi. Sitten tulivat eteen ahaa-elämys, sopivan pieni käytetty pakasteallas ja Yrjölän Marjatila. –Lähdin matkaan kahden kylmälaukun kanssa, ja ensimmäinen satsi oli samana iltana myyty. Kysyntä on ollut ihan valtavaa, hän iloitsee. Eikä ihmekään, sillä kyllähän kesä, tori ja jäätelö ovat ihan lyömätön yhdistelmä. Tällä hetkellä Siisonin pakastealtaasta löytyy mansikkagelatoa niin puikossa kuin pikarissakin, lisäksi puikkovalikoimassa on muun muassa karviaista ja pian myös pistaasia. Gelato on eräänlainen "pehmis", jonka pääraaka-aineena käytetään yleensä marjoja. Lähes kaikki maut ovat maidottomia ja laktoosittomia eivätkä sisällä myöskään munaa, rasvaa tai kolesterolia. –Tarkoituksena olisi tehdä gelatopikareista jätskiannoksia, joten myöhemmin kesällä meiltä voi saada vaikka Banana splitiä. Astioita etsitään ja annoksia kehitellään parhaillaan, Koskinen sanoo. Kerrankin on Mamban sanoille käyttöä: vielä on kesää jäljellä. Onneksi.