Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Blogit Näköislehti Kaupallinen yhteistyö

Koiraa haukkaava ei evästään purematta niele

Kuuma Koira tai Kuumakoira. Kuumis, tai sitten ihan vain Koira. Kirjoitetaan se missä muodossa tahansa, kaikki nokialaiset kuitenkin tietävät, mitä sillä tarkoitetaan. Vai tietävätkö sittenkään? Mutta ei hätää, koska ainakin Mikko Salonen tietää. Hän on nimittäin Kansainvälisen kuumakoirapäivän isä ja Kuumisten syönnin ennätystehtailija. Siis ihan aito ja oikea maailmanennätysmies. Kansainvälinen kuumakoirapäivä sai alkunsa Salosen törmättyä internetissä mustanmakkaran fanisivustoon. –Ajattelin, että samanlainen pitää olla Kuumalle Koirallekin. Se oli hetken mielijohde, mutta ajatus kasvoi siitä sitten sellaiseksi, että tätä perinnettä pidetään yllä jatkossakin. Niin on myös käynyt. Koiraperinne on kukoistanut ja saanut mainetta myös Nokian ulkopuolella. Tosin pari kolme viime vuotta Salonen on ollut hieman huolestunut, kun muutamia perinteisiä grillejä on lopettanut ja siten pudonnut pois laskuista. –Tällä hetkellä Nokialla on tietojeni mukaan vain viisi grilliä tai kioskia, joista koiraa saa. Kummallista , sillä nokialainen äij... anteeksi, henkilöeväs on melko vaivaton valmistaa, kunhan vain raaka-aineet ovat oikeat. Tai kuten ihan alkuun: täysin väärät. Koiran keksijän Teodor "Teutori" Leppäsen luomus näet perustui siihen nerokkaaseen ideaan, että leipomosta pilkkahinnalla ostetut "vanhentuneet" sokerimunkit löysivät Teutorin grillin höyryssä uuden elämän ja saivat väliinsä makkarantumppeja, jotka olisivat ehkä muuten jääneet kokonaan myymättä nekin. Siten, harkitusti puolivahingossa, syntyi suolaisen ja makean koukuttava yhdistelmä, josta jalostui nopeasti vertaansa vailla oleva grilliherkku. Koiran menekki on taattu ympäri vuoden. Kun pämäräts, horrokki eikä edes peruspurkeri suvaitse ääntyä ymmärrettävästi, grillimyyjän "Mitäs sulle?" -kysymykseen on niin helppo vastata "pakkuule yks Koira". Ja heti tietää mitä saa. Noin minuutissa. Tosin on maailmassa nähty koiraviritelmiä, joita ei voi haukkumatta purra. Niissä kun on Koira vain nimessä. Nimittäin oikeassa Koirassa sipulimurska ja kurkkusalaatti, ynnä ketsuppi sekä makea, kevyehkösti tulinen sinappi ovat itsestäänselvyyksiä. Ja vaikka vanhan koulukunnan mukaan mainostaa ei saa, sen verran on sanottava, että tietyllä pirkanmaalaisella makkaratehtaalla on Aidon Koiran valmistuksessa hyvin vankka rooli. –Samoin kuin nokialaisleipomolla, jossa olin aikoinaan itsekin töissä ja josta Teutorikin munkkinsa hankki, yrittäjä Terhi Lassila paljastaa osan salaisuudesta, johon kuuluu käsinleivottu munkki. Perusnokialaisille Koira merkitsee erikoisuutta, jota tilataan ylpeydellä omaan pikkunälkään, mutta tarjotaan myös kauempaa tuleville vieraille. –Kyllä Koira kuuluu jatkuvasti myydyimpien grillituotteiden top 3:een, Lassila sanoo. Oma lukunsa on Kuumakoirapäivä, jolloin myyntiluvut nousevat ihan omiin lukemiinsa. –Toissa vuonna Kuumakoirapäivänä grilleillä Nokialla ja Siurossa myytiin 3000 Koiraa ja viime vuonna likipitäen saman verran, Salonen sanoo. Eihän siitä voi kuin parantaa.