Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Blogit Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Mausteisen lämmintä pataa lihalla tai ilman

Pakkaspäivien parasta ruokaa on lämmittävä pata. Mausteisen linssipadan resepti on peräisin mainiosta Samasta padasta -kirjasta. Kaikki kirjan reseptit on tarkoitettu sopimaan sekä alle vuoden vanhalle lapselle että aikuiseen makuun. Kun pöydässä ei ole vauvaikäisiä, reseptiin voi lisätä suluissa olevat ainesosat. Chorizopata 2 rkl öljyä 1 sipuli, hienonnettuna 2 sellerinvartta, viipaloituna 1 keltainen paprika, viipaloituna 1 punainen paprika, viipaloituna 3 valkosipulinkynttä, hienonnettuna 250 g chorizo-makkaraa 400 g muuta makkaraa 2 tl chilijauhetta 1 tl jauhettua kuminaa 1 rkl timjamia 1 tl rouhittua mustapippuria Hienonna kasvikset ja viipaloi makkara. Kuumenna öljy padassa. Lisää sipuli, selleri, valkosipuli ja paprika. Kuullota noin 5 minuuttia. Lisää makkara ja paista 3 minuuttia. Lisää mausteet ja paista vielä muutama minuutti. Lisää etikka ja tomaatit ja kiehauta. Lisää liemikuutio ja sekoita, anna hautua 40 minuuttia. Lisää lopuksi kidneypavut ja anna kiehua 5 minuuttia. Tarjoile riisin ja raikkaan salaatin kanssa. Resepti: santamariaworld.com Chilinen jauhelihapata 400 g naudan jauhelihaa 2 sipulia 1 rkl juoksevaa margariinia 0,5 tl suolaa 0,5 tl mustapippuria 1–2 rkl punaista chilipalkoa hienonnettuna 5 dl vettä 1 lihaliemikuutio 1–2 kanelitankoa 1 tlk (70 g) tomaattipyreetä 1 tlk (400/240 g) punaisia kidneypapuja 1/2–1 rasiaa (á 200 g) tuorejuustoa, esim. paprika-chili Paista jauheliha ja hienonnettu sipuli rasvassa padassa tai kattilassa. Mausta suolalla, pippurilla ja hienonnetulla chilillä. Lisää vesi, liemikuutio, kanelitangot ja tomaattipyree. Anna kiehua hiljalleen kannen alla 20 minuuttia. Lisää kylmällä vedellä huuhdotut, valutetut pavut. …Ota kanelitanko pois ruoasta. Lisää tuorejuusto. Kiehauta. Tarkista maku. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai riisin kanssa. Resepti: valio.fi Mausteinen linssipata 2 dl punaisia linssejä 2 rkl öljyä 1 sipuli 2 valkosipulinkynttä 2 perunaa, 3 porkkanaa, 1 pieni kukkakaali, 1 paprika 2 tl paprikajauhetta 2 tl juustokuminaa 2 tl jauhettua korianteria 3 rkl tomaattipyreetä 1 tlk tomaattimurskaa 7 dl vettä 3-4 rkl kasvis- tai kanafondia (kun vauva on yli vuoden) 0,5tl chilijauhetta tai sriracha-chilikastiketta (kun vauva on yli vuoden) Laita linssit likoamaan runsaaseen veteen. Sekoita ja vaihda vesi pari kertaa. Laita öljy kattilaan kuumenemaan keskilämmölle. Lisää kasviksia kattilaan kuullottumaan sitä mukaa, kun saat ne käsiteltyä. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuori ja paloittele perunat parin sentin paloiksi. Kuori ja viipaloi porkkanat sentin kiekoiksi. Paloittele kukkakaali pieniksi nupuiksi. Kuutioi paprika. Sekoita mausteet ja tomaattipyree joukkoon. Lisää valutetut linssit, tomaattimurska ja vesi ja anna hautua ilman kantta noin 15 minuuttia, kunnes perunat ja porkkanat ovat pehmeitä. Ota 4 desiä pataa sivuun vauvalle ja soseuta tarvittaessa sauvasekoittimella. Lisää fondi ja chili loppu pataan. Tarjoa pata korianterin, fetan ja halutessasi srirachan kanssa. Tarjoile lisänä myös perunarieskaa. Kun vauva on vuoden, lisää fondia enemmän ja maista. Resepti: Samasta padasta (Readme): Outi Väisänen ja Elvi Rista. Kaikki kolme tässä esiteltyä pataruokaa voi maustaa chilillä. Chilin vanha puhekielinen vastine on turkinpippuri. Chili on nimitys, jota käytetään kapsaisiinipitoisuudeltaan suurista paprikoista (Capsicum). Chilejä voidaan käyttää mausteina ja raaka-aineina eri ruoissa. Monet maustekäyttöön soveltuvat lajit ovat huonosti tunnettuja ja osa myös uhanalaisia. Kaikki tunnetut paprikat ja chilit ovat syötäviä. Kasvitieteellisesti määriteltynä chilin hedelmä on marja. "Pakkas-…päivien …parasta ruokaa …on lämmittävä …pata."