Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Blogit Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Kaupunki ja lähituottajat saman pöydän ääreen – haasteena lisätä lähiruokaa kaupungin keittiöihin

Hankintalaki vaatimuksineen ei tee lähituottajan reittiä vaikkapa koululaisten ruokapöytään helpoksi. Kaupunki päätti kutsua lähituottajia Nokialta ja lähiseuduilta käymään läpi mahdollisuuksia saada tuotteitaan esille kaupungin ruokapalveluihin. Muutama nokialaisten ja pirkanmaalaisten lähituottajien edustaja tarttui perjantaina kädenojennukseen. Kourallinen osallistujia kuunteli Harjuniityn koululla Nokian ruokapalvelupäällikkö Pirjo Rannikon esitystä ruokapalveluiden toiminnasta ja kaupungin elintarvikkeiden hankinnasta. Pari tuntia kestäneiden esitysten ja keskusteluiden jälkeen ryhmä kävi myös tutustumassa Harjuniityn koulun keskuskeittiöön. –Kaupunki hyväksyi vastikään uuden strategian, jossa korostetaan ekologista kestävyyttä ja tavoitteena on myös olla Pirkanmaan paras yrityskunta. Nyt tarkoituksena on käydä yritysten kanssa keskustelua siitä, miten ne voivat ottaa osaa julkisiin hankintoihin, ja tämä tilaisuus on osa sitä, kertoo kaupungin talousjohtaja Mikko Koskela . Tilaisuudessa käytiin läpi muun muassa kaupungin ruokapalveluiden vaatimuksia ja haasteita elintarvikkeiden toimittajille. Niihin kuuluvat muun muassa toimitusten suuret koot, toimitusvarmuus, tarkat laadulliset kriteerit, hinta ja hintoihin sitoutuminen sekä tuotteiden jalostusaste ja kuljetukset. Monet näistä osatekijöistä jo itsessään saavat pientuottajan haukkomaan henkeään. Toisaalta myös tuottajilla on ostajille omat vaatimuksensa, kuten se, että tuottaja kykenisi suunnitelmallisuuteen, mitä tulee esimerkiksi hintoihin ja toimitusten lukumääriin sekä toimituskohteisiin. On myös tärkeää tietää, onko parempi lähteä mukaan kilpailutuksiin vai yrittää myydä tuotteita suoraostona. –Kova haastehan tämä on. Kiva asia, että kokoonnutaan tutustumaan toistemme kipukohtiin. Aiemmin asiat ovat pysähtyneet kilpailutusten kohdalla, kommentoi tilaisuuteen osallistunut projektipäällikkö Anu Tuomola Parasta pöytään Pirkanmaalta -hankkeesta. Ahlmanin hallinnoima hanke kokoaa Pirkanmaan lähiruokakehittäjiä yhteen ja tavoitteena on tehdä lähiruoasta kiinteä osa kuluttajien elämää. –Näen mahdollisuuksia täällä keskusteluun nousseessa kumppanuusmallissa, jossa pienemmät tuottajat osallistuvat kilpailutuksiin yhteistyössä. Nythän on reilu vuosi aikaa seuraaviin kilpailutuksiin, joten on aikaa miettiä. Katsotaan, mitä saadaan aikaan. Toisaalta lähituottajilla voi olla jotakin annettavaa myös johonkin erityisteemapäivään, Tuomola sanoo. Lähiruokaa tai suomalaista ruokaa ei kilpailutuksissa saa erityisesti suosia. –Hankintalaki on siinä armoton, että siinä ei saada syrjiä tai suosia ketään toimijaa. Kun kilpailutuksessa EU-kynnysarvo ylitetään, täytyy EU:n alueella olla kaikilla tasavertainen mahdollisuus toimia, Koskela huomauttaa. –Tietysti voidaan miettiä, pystytäänkö laatukriteereillä vaikuttamaan asioihin ja miten. Kilpailutuksissa kuitenkin hinta on yhtenä tekijänä, hän lisää. Seudullisesti julkisesti hankittujen elintarvikkeiden kotimaisuusaste on nyt yli 80 prosenttia. Paikallisina pienhankintoina on ostettu muun muassa herneitä, luomukaurahiutaleita ja kausileipomotuotteita. Lisäksi on lähdetty mukaan lähialueen järvikalatuotteen hankintaprojektiin, jossa edelläkävijänä on Pirkkala. –Pirkanmaalaiset kalastajat pyytävät niin sanottua roskakalaa ja tekevät siitä kalapyöryköitä. Mitä todennäköisimmin tämä kala rantautuu meidän listoille, Rannikko sanoo. "Kiva asia, että kokoonnutaan tutustumaan toistemme kipukohtiin. Aiemmin asiat ovat pysähtyneet kilpailutusten kohdalla." Anu Tuomola Parasta pöytään Pirkanmaalta -hankkeen projektipäällikkö