Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö

Mitä tapahtuu, jos syö homeista ruokaa?

Moni asia ei ole yhtä epämiellyttävä yllätys kuin homehtuneen ruoan puolihuolimatta haukkaaminen. Asia ei kuitenkaan yleensä ole kovin vakava. Haukkaat vahingossa palan leipää huomataksesi, että sen pintaan on kasvanut kerros hometta. Kuinka toimia – sylkäistäkö pala se ulos, soittaako lääkäriin vai huuhdellako homeen maku perusteellisesti pois suusta ja jatkaa elämää? Gastroentrologi Rudolph Bedford kertoo Women's Healthille, ettei syytä paniikkiin todennäköisesti ole, vaikka tietyissä tapauksissa homehtunut ruoka saa syöjänsä voimaan pahoin. Mitä todella tapahtuu, jos nielaisee homeista ruokaa? –  Siihen ei kuole. Elimistösi todennäköisesti sulattaa ruoan minkä tahansa muun ruoan tavoin, ainakin silloin, jos vastustuskykysi on kunnossa, Bedford sanoo. Home, mikroskooppisen kokoinen sieni, leviää helposti ilman, veden tai hyönteisten välityksellä, mutta kyseessä harvemmin on myrkyllinen home-esiintymä. Tiedetään myös, että joissakin elintarvikkeissa, kuten tietyissä juustoissa, on tarkoituksella hometta joka ei tuota sen suurempia vatsanväänteitä. Mutta entä, jos syö vahingossa homehtuneen kirsikan tai haukkaa valkoisen rihmaston peittämää hedelmää? Homeen maku voi kieltämättä yököttää, mutta etova olo tuskin kuitenkaan johtuu homeen sisältämistä myrkyistä. Jos pahoinvointi ei pahene, ei ole syytä huoleen. –  Vatsa on haastava ympäristö, jossa suurin osa bakteereista tai homesienestä ei selviydy. On harvinaista, että sairastuisit homeesta pahanpäiväisesti, hän rauhoittelee. Mikäli oksentelu sekä pahoinvointioireet pahenevat eivätkä osoita laantumisen merkkejä, Bedford suosittelee ottamaan viipymättä yhteyttä lääkäriin. Toisinaan vain osa ruoasta saattaa olla homehtunut, ja osa ruoasta näyttää vielä täysin syömäkelpoiselta. Onko ruoka edelleen syömäkelpoista? Bedfordin mukaan turvallisin keino olisi heittää koko ruoka pois, sillä homeen "juuret" ovat todennäköisesti jo ehtineet näkyvää osaa syvemmälle ruokaan. Osa elintarvikkeista on kuitenkin turvallisempia, sillä homeen on vaikeampi levitä niiden kiinteisiin tai koviin osiin. Jos havaitset hometta, heitä heti pois: • Pehmeät juustot • Pehmeät hedelmät • Leivonnaiset • Palkokasvit • Pähkinät • Hillot • Liha