Ladataan
Uutiset Vaalit Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Blogit Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Tulospalvelu

Focaccia-leivän kavaljeeriksi sopii raikas ja hedelmäinen valkoviini

Focacccia-leipä on Italian Liguriasta kotoisin oleva litteä leipä. Sen tärkeimpinä makua antavina ainesosina ovat oliiviöljy, merisuola ja rosmariini. Focaccia-leipä on muodoltaan litteä ja maultaan hyvin neutraali. Leipä kuuluu olennaisena osana italialaista ruokakulttuuria. Usein focaccia-leipää tarjoillaan juustojen ja salaatin kera. Yksinään leivälle voisi hakea kyytipojan vaaleasta lager-oluesta, mutta hedonismin täyttymys löytyy parhaiten raikkaasta ja hedelmäisestä valkoviinistä. Maarit Mäkisen reseptissä focaccia-leipä tarjoillaan yhdessä feta- tai vuohenjuustosalaatin kanssa. Vuohenjuusto ja rapsakka sauvignon blanc -rypäleestä valmistettu valkoviini on klassinen yhdistelmä ja toimii varmasti myös focaccia-leivän palan painikkeena. Erityisesti australialaiset ja uusiseelantilaiset sauvingon blancit mustaherukan, karviaismarjan ja nokkosen aromeineen ovat harmoninen yhdistelmä niin salaatin, juuston kuin leivänkin kanssa. Punaviinin löytäminen focaccia-leivälle on haaste Myös hedelmäinen ja hapokas Alsace-alueen riesling on varteenotettava vaihtoehto. Riesling toimii monelle herkkusuulle ykkösvaihtoehtona feta-juusto kanssa. Punaviini ei ole mukavuusalueellaan vuohenjuuston eikä fetankaan kanssa, mutta makuhan on maistajan suussa. Focaccia-leivän kanssa marjaisa ja hedelmäinen punaviini on paras vaihtoehto. Eli silloin hyllystä etsitään joko chileläinen pinot noir, herkkä italialainen bardonlino tai vaikkapa saksalainen spätburgunder. Myös itävaltalainen zweigelt voisi toimia. Mutta ensisijainen suositus on valkoviini tai vaalea vehnäolut. Alkoholiton vaihtoehto pitää löytyä myös ruokapöydästä. Nykyisin kaupan hyllyillä on tarjolla hyvä valikoima alkoholittomia oluita. Kivennäisvedet sopivat lähes kaikkien ruokien kera. Buon Appetito!