Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö

Onko tässä Euroopan paras leipuri? Nokialainen Sofia Ratinen lähtee mittelemään ammattitaidon mestaruudesta

Nokialainen Sofia Ratinen on valittu Suomen EuroSkills -ammattitaitomaajoukkueeseen. Vammalan ammattikoulussa leipuri-kondiittoriksi opiskeleva Ratinen mittelee kilpailussa oman alansa paremmuudesta. EuroSkills-kisa järjestetään syyskuussa Itävallan Grazissa ja sitä ennen Sofian päivät kuluvat pitkälti harjoitellessa. Kilpailukokemusta hän saa jo ennen syksyä osallistuessaan kevään mittaa sekä Taitaja- että Rinkeli-kisoihin. – Tarkoituksena on myös tehdä EuroSkillsistä kisasimulaatio, jolla haetaan oikeanlaista kilpailutunnelmaa, Sofia Ratinen kertoo. Vaikka hän ei tiedä vielä tarkalleen, millaisia luomuksia tämän vuoden EuroSkillsissä pitää tehdä, on hänelle laadittu tarkka harjoitusohjelma edellisvuosien kisaohjelmien perusteella. Esimerkiksi leipätaitotyö on kuulunut perinteisesti kisaohjelmaan ja se tulee olemaan kaikkine näpertelyineen kilpailun vaativin osio. – Melko varmasti pitää leipoa myös croissantteja, koska niiden tekeminen on aika haastavaa. Koostumuksen pitää olla oikeanlainen ja kerrosten sopivan lehteviä. Vielä haastavammaksi homman tekee se, että Itävallassa on vähän erilaiset jauhot kuin täällä. Todennäköisesti kilpailuohjelmaan kuuluu myös koristetyön tekeminen. Aihetta ei saa tietää etukäteen. Se voi olla vaikkapa taide tai avaruus. Siksi kisassa vaaditaan myös luovuutta ja taiteellista lahjakkuutta. EuroSkilla ammattitaidon euroopanmestaruuskilpailu järjestetään joka toinen vuosi. Kisassa 18–25 -vuotiaat nuoret mittelevät noin 50 eri lajissa. Sofia Ratinen lähtee kaikkiin edessään oleviin kilpailuihin kunnianhimoisin tavoittein ja toivoo voivansa pysyä kisapolulla myös niiden jälkeen. Sofia Ratinen kertoo olleensa innokas leipomaan pikkutytöstä alkaen. Siksi hänelle oli luontevaa lähteä peruskoulun jälkeen opiskelemaan alaa. Ratinen on viihtynyt Vammalan ammattikoulussa enemmän kuin hyvin. – Siellä on tosi mukavaa porukkaa ja aivan ihanat opettajat. Ammattikoulun jälkeen Sofia Ratinen aikoo jatkaa ammattikorkeaan suorittamaan kondiittorin ammattitutkintoa. Sen jälkeen haaveissa siintää yrittäjyys, tarkemmin ottaen oman kahvilan perustaminen. Sellaisen hän perustaisi mieluiten jonnekin Keksi-Eurooppaan, koska siellä kahvilakulttuuri on astetta kehittyneempää kuin Suomessa.