Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö

Pääluottamusmiehen mukaan myllyllä tehdään nyt töitä hyvillä mielin: ”Investoinnit ovat tuoneet turvallisuuden tunnetta ja uskoa tulevaan"

Raisio on tehnyt Nokian myllyyn yhteensä noin kahdeksan miljoonan euron investoinnit, jotka mahdollistavat suomalaisten kauratuotteiden viennin ja lisäarvotuotteiden valmistamisen. Raiso Oyj:n toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi kertoo, että kauraliiketoiminnan jalostus on yhtiön keskeinen tavoite ja siinä tehtävässä Nokian myllyllä on keskeinen rooli. Kuusniemen mukaan nyt tehdyt investoinnit ovat tuoneet Nokian myllyyn paljon uutta teknologiaa, jonka avulla se on kilpailukykyinen pitkälle tulevaisuuteen. – Lisäsimme kauramyllyn kapasiteettia ja kyvykkyyttämme valmistaa erilaisia kauratuotteita kasvavaan kysyntään, Kuusniemi kertoo. Kuusniemen mukaan Suomessa kaurabuumi on jo alkanut, mutta Euroopassa se on vasta alkamassa. – Vuonna 2011 Euroopan ruokaterveysvirasto totesi kauran olevan aidosti terveysvaikutteista ja sehän meille erinomainen myyntivaltti. Strategisena tavoitteenamme on rakentaa kansainvälisiä kuluttajia kiinnostava Elovena-brändi. Lisäarvoa gluteenittomuudesta ja kauran kuidusta Pitkäjänteisen tuotannon kehittämisen myötä Raisio pystyy muun muassa valmistamaan gluteenittomia kauratuotteita Nokian myllyllä alkuvuodesta 2020 alkaen. Kaura on luontaisesti gluteeniton vilja, mutta normaalissa tuotannossa sen joukossa on pieniä määriä muita viljoja. Gluteenittomien kauratuotteiden tuotantoprosessissa on useita erilaisia puhdistusvaiheita, joiden avulla vieraat viljat poistetaan kauran seasta. Tuotteiden gluteenittomuus varmistetaan useilla analyyseilla. – Investoimme omaan gluteenittomien kauratuotteiden valmistukseen, jotta pystymme kilpailukykyisesti vauhdittamaan laadukkaiden suomalaisten elintarvikkeiden vientiä kuluttajille ja teollisuusasiakkaille. Ensimmäiset Nokian myllyllä valmistetut gluteenittomat Elovena Gluten-free -tuotteet ovat kaupoissa tammi-helmikuun vaihteessa 2020, Pekka Kuusniemi sanoo. Lisäksi kauramyllyllä voidaan nyt valmistaa kaurakuitutuotteita, joissa on erityisen runsaasti beetaglukaania. Beetaglukaani on kauran kuitu, joka alentaa kolesterolia ja tasaa veren sokeritason vaihtelua. Raision Nokian myllyn pääluottamusmies Merja Techtolin kertoo, että uusien investointien myötä ilmassa on positiivista virettä ja myllyllä tehdään nyt innolla töitä. – Meillä on yksi kokonaan uusi linja, eli viime aikoina on ollut paljon uuden oppimista. Nokian myllyllä on viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana eletty myös useita epävarmoja aikoja, jolloin työpaikat ja jopa koko mylly ovat olleet liipaisimen alla. – Kyllä me työntekijät aikoinaan taistelimme, mutta nyt uudet investoinnit ovat tuoneet turvallisuuden tunnetta ja uskoa tulevaan. Tuskin 8 miljoonan investointeja kovin heppoisin perustein on tehty, Techtolin sanoo. Hänen mukaansa myllylle on palkattu muutama uusi työntekijäkin. – Toisaalta on sitä tekijähävikkiäkin viime vuosina ollut, joten nyt ollaan siinä suhteessa ikään kuin balanssissa. Riippuu vähän mihin vertaa. Niin tai näin. Vielä 10 vuotta sitten myllyn työväki ei olisi uskonut, että kaurasta on niinkin pian tulossa todellinen trendituote. – On ihanaa, että ihmiset ovat nyt mieltäneet kauran kotimaisuuden sekä sen, että kaura on terveellistä ja edullista. Viime syksynä Nokian myllyn työntekijät järjestivät Pirkkalaistorilla puuropäivätempauksen, jossa he jakoivat halukkaille haudutettua kaurapuuroa. Techtolinin mukaan tempaus sai nokialaisilta niin hyvän vastaanoton, että jatkoa seuraa tänä vuonna.