Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Koronavirus Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö

Pikkujoulukauteen sopivat glögi ja pikkusuolaiset herkut – Oletko jo maistanut esimerkiksi glögisangriaa?

Kun ilmat viilenevät ja illat pimenevät, on aika valmistaa glögejä. Glögipohja valmistetaan yleensä mehuista, esimerkiksi omena- tai marjamehuista, tai sitten punaviinistä. Omenamehusta syntyy vaalea glögi, jonka voi maustaa esimerkiksi vaniljalla. Myös erilaiset teelaadut sopivat glögiin. Glögin voi makeuttaa sokerin sijaan kookossokerilla, fariini- tai muscovadosokerilla tai vaikkapa makusiirapilla. Kokeile myös yrttejä, esimerkiksi rosmariininoksia. Glögin voi nauttia sekä kylmänä että lämpimänä, esimerkiksi punaviinisangria-glögi maistuu erinomaisesti kumpanakin. Älä tyydy valmiiseen tai tavalliseen glögiin, vaan valmista ja mausta glögi uudella tavalla. Makean glögin kanssa maistuvat suolaiset syömiset. Esimerkiksi valmiista croissant-taikinasta valmistuvat helposti voisarvet, jotka täytetään herkullisella ilmakuivatulla kinkulla, valkosipulivoilla sekä tuoreella basilikalla. Vegaani voi nauttia vaikkapa juustoista glögin kera, sillä tavallisissa marketeissa on nykyään jo sangen hyvä vegaanijuustovalikoima. Juustojen seurana maistuvat viikunat, viinirypäleet, oliivit, hummus, muut tahnat ja suolaiset keksit. Glögisangria 10 annosta 1 plo punaviiniä, esim. makea Hannibal (tai tummaa mehua) 1.5 dl sokeria 1 l hyvää appelsiinimehua 1 l hyvää omenamehua 1 kpl sitruunaa 1 kpl appelsiinia Glögimaustetta maun mukaan Pese hedelmät hyvin. Viipaloi ne. Laita kaikki ainekset kattilaan. Lämmitä, kunnes sokeri on sulanut ja seos lähes kiehuu. Tarkista sokeri, lisää jos tuntuu siltä. Kaada valmis glögi glögilaseihin ja laita jokaiseen lasiin sitruunan sekä appelsiinin siivu. Alkoholiton versio valmistuu esimerkiksi herukka- tai rypälemehuista. Lämmin minttu-lime-mojitojuoma 4 annosta 4 dl hyvää omenamehua
4 dl vettä 2-3 rkl tuoreen limetin mehua 2-3 rkl ruokokidesokeria tai muuta tummaa sokeria ruukku vahvaa tuoretta minttua limetin viipaleita juomaan (2-3 limettiä) (tilkka vaaleaa rommia) Kiehauta vesi ja omenamehu. Pese limetit hyvin. Sekoita joukkoon puristettu limetinmehu. Leikkaa limetistä ohuita viipaleita. Laita limetinviipaleita, mintunlehtiä ja sokeri laakeisiin juomalaseihin. Revi mintunlehtiä hieman rikki niin että mintun aromi pääsee kunnolla esille. Kaada päälle kuuma juoma. Anna maustua muutaman minuutin ajan. Maista makeus, lisää tarvittaessa sokeria. Mausta halutessasi esimerkiksi vaalealla rommilla. Ginger ale-glögi 8 annosta 5 dl kuivaa omenasiideriä 5 dl ginger ale-virvoitusjuomaa 1 dl hyvää appelsiinituoremehua (2-3 tähtianista, 2-3 kanelitankoa) 1-2 dl sitruslikööriä (esim. Cointreau) Laita kaikki aineet mitaten, likööriä lukuunottamatta, kattilaan ja anna kiehahtaa. Lisää lopuksi likööri. Tarjoa kuumana (tai kylmänä). Kinkkucroissantit 6 kpl 1 tlk valmista croissant-taikinaa (esimerkiksi Danerolles) 50 g voita 2 valkosipulinkynttä 6 viipaletta ilmakuivattua kinkkua ½ ruukkua basilikaa, tai muuta haluamaasi tuoreyrttiä Päälle 1 kananmuna voiteluun seesaminsiemeniä, chiasiemeniä tmv. Laita uuni päälle 200 asteeseen. Pehmennä voita ihan pieni hetki mikrossa sulatusteholla. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet joukkoon. Avaa croissant-taikinatölkki pakkauksen ohjeen mukaan. Levitä ja leikkaa croissantit leivinpaperin päälle pellille kuudeksi croissantiksi. Laita niiden päälle valkosipulivoita, kinkkuviipaleet ja basilikan lehtiä. Kääri rullalle isommasta päästä pienempään päin. Voitele kananmunalla. Jos haluat, ripottele pinnalle siemeniä, esim. seesaminsiemeniä. Paista noin 10-13 minuuttia uunin keskitasolla.